AKTUELNO

Dr Biserka Obradović kaže da su čekaonice u domovima zdravlja pune, kako dečje, tako i za odrasle, ali da nema razloga za paniku.

- To je sasvim normalno u ovo doba godine. Deca su se vratila u školu, ljudi u kolektive, zahladnelo je, više vremena provodimo u zatvorenom i slabije provetrevamo. Sada su aktuelni adeno virusi kojih ima više od 50 vrsta - navela je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je dodala da postoje dva oblika pojave tih adeno virusa - kao respiratorne uz blagu temperaturu i curenje nosa ili kao gastro infekcije koje su praćene dijarejom, mučninom i povraćanjem.

Pravi se razlika između korone, adenovirusa i gripa koga još uvek nema. Potrebno je prvo dati krv da se vidi da li je virusna ili bakterijska infekcija, ako se utvrdi da je virus, radi se test na kovid. Kod virusa antibiotik ne pomaže, već samo može da napravi rezistentne bakterije. Kod kovida imamo malaksalost i bol u mišićima, a kod adenovirusa imamo temperaturu i kijavicu.

Obradović je napomenula da svaka infekcija izaziva pad imuniteta i da je dobra meka za nove viruse i bakterije.

Preporučila je da se vitamini unose i kroz hranu i kroz suplemente, a kao primer je izdvojila papriku koja je izuzetno bogata vitaminom c. Ishrani je potrebno dodati i vitamin D, kao i cink.