AKTUELNO

Nakon vesti da je Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaveštena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice poreklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su portalu 24sedam da Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu.

- Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2022.4497 kao hitnost da je proizvod u tipu barene kobasice brenda ‘Wudy’, uvežen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije. Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od 1 kg, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uveženih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen - naveli su iz Uprave za veterinu.

Nakon vesti o bakteriji ovaj proivod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

U Centru za ispitivanje namirnica kažu da kada se pojavi bakterija u hrani u određenoj državi onda postoji specifičan sistem gde se obaveštavaju ostale države u regionu o tome.

#Bakterija

#Prodaja

#povlačenje

#viršle