AKTUELNO

Internet i vršnjačko nasilje postali su nešto od čega svaki roditelj strepi iz razloga što deca najveći deo svog slobodnog vremena provode na društvenim mrežama. Nakon prikazivanja dokumentarnog filma "Internet nasilje 1. deo Baka Prase" javnosti je postalo jasno koje sve opasnosti vrebaju na Internetu i kakvi se predatori kriju iza bezazlenih nadimaka.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac, rekao je za Pink da je jedan čovek terorisao čitavu jednu generaciju.

- Notorna je činjenica da je to Internet nasilje, kako ga zovu stručnjaci, a ja ga zovem Internet terorizam, ili kako bih još nazvao - tihi terorizam. Nema bombi, nema tenkova i aviona, ali takav terorizam iz svega kasnije i rađa teroriste i ubice i naravno i ljude koji će se baviti raznim prljavim poslovima. U ovom filmu koji smo gledali se samo nagovestilo da je jedan mlad čovek koji ima 26 godina Bogdan Ilić. Njegov nadimak je Baka Prase, koji ima toliko godina, a koji se poigravao i terorisao čitavu jednu mladu generaciju - rekao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Stručnjak za bezbednost dece na Internetu Katarina Jonev Ćiraković iznela je primer majke koja joj se javila zbog problema sa devetogodišnjim detetom koje često koristi mobilni telefon, a koje je kad mu je oduzela, reagovao fizičkim nasiljem.

- Očigledan je nedostatak granica u porodici. Pričamo o detetu od devet godina. To je jedan od mnogobrojnih primera, pa pogotovo od kad je počela korona i kad su nam deca bila izolovana, svi su mnogo više vremena provodili na internetu i društvenim mrežama i prosto si napravili simbiozu sa digitalnim svetom. Postali su jedno. Zašto pričam ovo, zato što uvek apelujem na roditelje da moraju da se uključe u bitku za bezbedno digitalno detinjstvo svoje dece. Džaba mediji, džaba mi edukatori, džaba škola. Prva instanca, prva uloga i prva odgovornost jeste da roditelj bude taj koji će detetu pokazati pravila igre u tom virtalnom prostoru - rekla je Katarina.

Foto: TV Pink Printscreen

U dokumentrarcu "Internet nasilje 1. deo Baka Prase" mogli smo videti da je Baka Prase otvoreno priznao intimne odnose sa devojčicama od 14 godina.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring za Pink je rekao da ga je ovaj film uznemirio.

- Mi imamo u tom filmu dosta dokaza o kojim treba da pričamo. Ali opasno je što on nema granica u svemu što radi. Ja sam slušao njegove klipove, tamo imate onu dozu vulgarnosti, eksplicitnosti, nemanja nikakve odgovornosti. Vrlo je važno da postoji odgovornost i za izrečenu reč i za utaju poreza koju gospodin Ilić ima. Treba svi zajedno da vodimo račun o tome - rekao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen