AKTUELNO

Država Srbija položila je veliki ispit i još jednom pokazala snagu i zrelost.

Današnja Parada ponosa, koja se tradicionalno održava tokom Evroprajda, protekla je mirno i bez većih incidenata, a pripadnici LGBT+ zajednice, među kojima je bilo i mnogo gostiju iz inostranstva, prošetali su rutom od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan.

Uspešnom organizacijom Evroprajda Srbija je tako postala prva država u jugoistočnoj Evropi koja je bila domaćin jednog ovakvog događaja!


U centru grada danas su se okupili i protivnici Parade ponosa, ali je policija uspela da spreči susret dve grupe i sačuva bezbednost svih građana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pojedinci su na nekoliko mesta u gradu izazvali incidente u kojima su napadali policiju, međutim, situacija je ostala pod kontrolom, a do ranih večernjih sati privedena su 64 izgrednika.

Inače, ceo centar grada tokom dana bio je pod blokadom, a na ulicama Beograda, prema nezvaničnim procenama, bilo je oko 6.000 policajaca, što uniformisanih, što u civilu. Sa pripadnicima policije na terenu danas su bili ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, direktor beogradske policije Veselin Milić i pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević.

Učesnici su pre 16 časova počeli sa okupljanjem ispred zgrade Ustavnog suda i veselili se uz muziku. Među nekoliko hiljada ljudi bili su i ambasador SAD Kristofer Hil, partnerka premijerke Ane Brnabić, Milica Đurđić, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, lider LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, lider PSG Pavle Grbović, pravnik za ljudska prava Milan Antonijević...

Skraćena ruta

Oni su oko 17.30 krenuli u šetnju Evroprajda, koju je MUP odobrio skraćenom rutom, a koja je završena na Tašmajdanu, gde će tokom večeri biti održan niz koncerata. Na čelu kolone je bio veliki transparent s natpisima na srpskom i engleskom jeziku "Šetamo i šetaćemo" i amblemom duginih boja, kao i natpis "Evroprajd 2022". Među okupljenima je bilo dosta stranaca, koji su nosili veliki broj zastava, među kojima su bile belgijska, grčka, švedska, finska, ukrajinska, kao i zastave EU i nekadašnje Jugoslavije.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prisutni su bili i predstavnici LGBT+ organizacija iz Osla, Tbilisija, Valete, Ciriha, Harkova i drugih evropskih gradova, a nosile su se zastave i kišobrani u prepoznatljivim duginim bojama.

Inače, šetnja je najpre bila zabranjena, MUP je insistirao da neće biti omogućena, ali su organizatori u međuvremenu saopštili da je odluka promenjena i da je dozvoljena drugom, kraćom rutom.

- MUP je zabranio šetnju od Skupštine Srbije do Kalemegdana, ali je odobrena šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana - rekao je Goran Miletić, jedan od organizatora Evroprajda.

Takođe, ne treba zaboraviti da je pored šetnje u okviru Evroprajda u Beogradu danas održana i promocija mladih oficira i F1 spektakl u centru grada, na kojima je bio veliki broj ljudi, ali je sve proteklo u najboljem redu.

Izgrednici privedeni

Dok se masa okupljala ispred Ustavnog suda, četvoro protivnika Prajda napravilo je incident.

Noseći ikone, gazili su zastavu Prajda i pljunuli je više puta, muškarac i žena su se ljubili na zastavi, a potom povikali "Marš iz Srbije".

Takođe, u Resavskoj ulici došlo je do bliskog susreta učesnika Prajda i litijaša, a veći sukob sprečila je policija brzom reakcijom. Još jedna grupa, koja se okupila ispred Crkve Svetog Marka, pokušala je da probije ogradu, međutim, policija je situaciju zadržala pod kontrolom.