AKTUELNO

Iako većina veruje da namirnice koje se zamrznu mogu u tom stanju da ostanu jako dugo, istina je da čak i one imaju rok trajanja.

Naravno, najkritičnije je mleveno meso koje ima najkraći rok trajanja, pa čak i kad je duboko zamrznuto.

Poznato je da se meso koje je ustinjeno na sitne komade najlakše kvari zbog čega rizikujete ozbiljno trovanje, pa tako sarme, punjene tikvice i paprike, čak i kad stoje u frižideru, treba što pre pojesti. A kakva je situacija sa ovom hranom koja je zaleđena?

Stručnjaci kažu da to zavisi od toga da li je meso termički obrađeno ili sirovo, kao i kako je upakovano. Šta se dešava kad ovo meso stavimo u zamrzivač? Ono gubi na vlažnosti, jer se voda pretvara u čvrsti led, a to je glavni razlog što gubi na jačini ukusa, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA).

Ako je, pak, meso proprženo ili dinstano, a potom odloženo u zamrzivač, bezbedno je za jelo u naredna dva do tri meseca. U tom vremenskom periodu mu se ni ukus neće značajnije promeniti, jer je deo te vlažnosti već nestao prilikom kuvanja. Kad je reč o svežem mesu koje nije termički obrađeno, rok je nešto duži - tri do četiri meseca.

Bitno je i kako ste meso upakovali pre nego što ste ga odložili u friz. Stručnjaci kažu da ukoliko ga odložite u orginalnom pakovanju (upakovano u papir iz mesare), ne bi trebalo duže od dve nedelje da stoji u frizu. Ako planirate da ga čuvate duže od toga, onda je preporuka da ga obmotate providnom folijom ili stavite u plastičnu kesu za zamrzavanje.

Praktičan savet je i da na pakovanju zapišete datum pohranjivanja u zamrzivač. To će vam pomoći da bez odmrzavanja znate da li je još uvek bezbedno za jelo ili treba da ga bacite.