AKTUELNO

Od 18. septembra na kanalu Nacionalne geografije prikazuje se nova sezona dokumentarnog programa "Evropa odozgo". U prvoj epizodi će zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji Srbija će biti prikazana kao nikada do sada - neverovatnim snimcima iz vazduha, ali i kroz priče ljudi.

U toku su Dani evropske baštine pod sloganom "Održivo nasleđe", a Srbija će biti premijerno predstavljena u više od 120 zemalja.

Novinar Nikola Dražilović za Pink je rekao da epizoda dokumentarne emisije "Evropa odozgo" traje 50 minuta i da je na najlepši način prikazana cela Srbija.

- Producenti Nacionalne geografije nas vode na jedno divno putovanje od Subotice na severu, gde ćemo videti prelepu arhitekturu i jedno od zdanja koje ni mi u Srbiji nismo imali prilike da vidimo zato što je Sinagoga renovirana. I zaista i za mene je bilo iznenađenje jer nisam znao da jedna tako lepa zgrada postoji - rekao je Dražilović i dodao:

- Ovo je dokumentarni serijal "Evropa odozgo", četvrta je sezona i do sada smo u prethodne tri sezone imali prilike da vidimo neke zemlje iz okruženja i evo Srbija je dočekala taj trenutak da bude deo serijala. I drago mi je što će baš epizoda o Srbiji otvoriti ceo serijal, tako da je to jedna lepa slika koju šaljemo u svet. I isto mi je drago da je Nacionalna geografija prvi put u istoriji upotrebila jedan lokalni tim. Obično oni imaju jako visoke kriterijume i šalju isključivo samo svoje snimatelje, svoj producentski tim i tako dalje. Međutim, ovde su ukazali veliko poverenje našim stručnjacima i to je ispalo jako dobro. Srbija je srce Balkana, to kažu na početku - kazao je novinar.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinarka Aleksandra Mikata istakla je da je najlepši deo snimljen u Beogradu.

- Snimljeno je oko Hrama Svetog Save. Ali zanimljivo je da ide zima, pa proleće i vidite taj prostor kako se menja. Snimljen je Beograd na vodi gde su radovi u toku. I snimljena je kula kako je bila niska i onda sve kako raste, zatim staklo kako se postavlja na poslednji sprat - rekla je Mikata i dodala:

- Počeli su Dani evropske baštine. Mesec dana besplatnog programa. Upoznajte svoj grad i Srbiju, potpuno besplatno.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: J.Đ.