AKTUELNO

U Novom Sadu su večeras, u Srpskom narodnom pozorištu, zatvoreni 10. jubilarni “Dani Srpske”, upriličenim bogatim kulturno-umetničkim programom. Zatvaranju su prisustvovali Miloš Vučević, aktuelni gradonačelnik Novog Sada i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, kao i organizatori iz Republike Srpske Mlađan Cicović.

Miloš Vučević istakao je da je ova manifestacija na pravom mestu u pravom trenutku, te pozvao sve da sutra istaknu svoju državnu ili narodnu zastavu.

Foto: Foto: nsuzivo.rs

-Kada pogledate istorijski kontekst koji nije bio tako davno, pre 100 godina, panonski Srbi u amanet su dobili rezultate ili ono što su ostvarili naši preci, a to je da su 1918. godine, voljom naroda, došlo do prisajedinjenja Bačke, Baranje, Banata i Srema matici. I stoga, mi imamo legatu da razumemo težnje našeg naroda gde god da su i da imaju što bliže odnose sa svojom maticom Republikom Srbijom- izjavio je gradonačelnik Vučević.

Miloš Vučević istakao je da je ova manifestacija na pravom mestu u pravom trenutku, te pozvao sve da sutra istaknu svoju državnu ili narodnu zastavu.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, naglasio je da se ovoj manifestaciji pridaje veliki značaj, jer takvu politiku vode rukovodstva Republike Srbije i Republike Srpske, koji vode računa o svom narodu i kulturi.

Foto: Foto: nsuzivo.rs

-Manifestacija je važna i što ove godine proslavljamo 30 godina od kada su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske doneli deklaraciju kojom su trasirali put samostalnosti. Važna poruka ove manifestacije je da uvek moramo delovati zajednički i jedni druge podržavati, kao i da je Drina kičma koja spaja a ne razdvaja- reči su Mirovića.

Organizatori su se zahvalili domaćinima i prijateljima u Republici Srbiji koji su deveti put ugostili ovu manifestaciju u našem gradu.