AKTUELNO

Nakon smrti kraljice Elizabete II na tron je došao njen najstariji sin, kralj Čarls III. Iako nacija i dalje oplakuje odlazak Elizabete, koja je vladala punih 70 godina, Britanci se polako upoznaju i s Čarlsovim navikama. Britanski mediji raspisali su se o svakodnevici i radnom i životnom tempu svog novog kralja.

Džulijan Pejni, trenutni predsednik korporativnih poslova Edelman, ranije je radio kao sekretar za komunikacije Čarlsa i Kamile, dok je on još uvek bio "samo princ".

Čarls nikad ne ruča

Otkrio je da Čarls nikada ne uzima pauzu za ručak, a doručkuje voće i semenke i naravno čaj. Ove izjave usledile su nakon što su se proširile glasine da Čarls svakog jutra jede niz raznovrsno pripremljenih jaja.

"Nikada nisam video, niti jedno kuvano jaje za doručkom svih onih godina koje sam radio tamo", rekao je Džulijan za britanske medije.

Foto: Tanjug AP/Kirsty O'Connor

"Kralj ne ruča, tako da jedna od prvih lekcija koje sam naučio kad sam bio s njim na putu jeste da pojedem obilat doručak ili ponesem nekoliko energetskih pločica kako bih mogao da izdržim", dodaje bivši kraljev saradnik. Za domaćinstvo je zadužen mali, ali predani tim osoblja koje već decenijama radi za Čarlsa.

Posle doručka kreću radne obaveze

Opisao je i žestok tempo prosečnog radnog dana kralja i njegovih saradnika, koji kreće odmah nakon doručka.

"Radni dan je prilično nemilosrdan. Počinje s radio vestima, pregledavanjem naslova uz doručak za kojim jede salatu od sezonskog voća, semenke i čaj", rekao je Džulijan. Dan u kancelariji je vrlo užurban - Čarls vodi 45-minutne sastanke o novim dobrotvornim projektima, nadolazećoj turneji ili diskusiji o državnim pitanjima.

Od zgusnutog rasporeda uzima predah u 13 sati, ali ne za hranu, već za šetnju oko svog doma.

"Kralj ne voli da boravi u zatvorenom predugo i uvek ima prozore širom otvorene", kaže Pejni.

Bavi se papirologijom do kasnih noćnih sati

Prva prava pauza sledi u 17 sati, kada kralj stane s obavezama i popije čaj. Tada "napuni baterije", a to vreme često provodi sa svojom suprugom Kamilom, te pojedu parče voćne torte ili sendviče.

Kralj se nakon predaha vraća za radni sto kako bi se bavio papirologijom, a večera je po rasporedu tačno u 20.30. Nakon obeda Čarls se vraća za svoj radni sto u 22 sata i često za njim ostaje i iza ponoći.

Foto: Tanjug AP/Kirsty O'Connor

Osim gore navedenog rasporeda, dnevni planovi ponekad uključuju i putovanja i javne događaje. Džulijan dodaje kako kralj voli da razgovara s ljudima, što često poremeti dalje planove u tom danu. Čarlsa sada, u ulozi koju je dugo čekao, očekuje još užurbanija dnevna rutina, jer neki događaji sada postaju nužan deo njegovih kraljevskih dužnosti.