AKTUELNO

Kaskader i učitelj jahanja u Konjičkom klubu MBM Milo Đ. (68), koji je osumnjičen za seksualno uznemiravanje više devojaka, danas će biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, potvrdio je za NOVO JUTRO TV PINK novinar Mladen Mijatović.

Mijatović je rekao da se osumnjičeni Miloš Đ. od trenutka hapšenja do sada nalazio u pritvoru, kao i da je on u ovom trenutku, osumnjičen za jedno silovanje, jedan pokušaj silovanja, nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanja.

- 2011. on je hapšen, ali je zbog nedostatka dokaza oslobođen 2016. godine, kada je, nažalost, nastavio sa svojim radnjama. Žrtve su bile deca, devojčice koje nemaju navršenih ni 14 godina, maloletnice - rekao je Mijatović.

Stručnjak za bebednost Gordana Mišev, kaže da je ovaj događaj školski primer pedofilije, ali i otvara mnogo širi društveni problem, a to je zašto su te devojčice ćutale.

Kako kaže, od malena, kada devojčice uđu u pubertet, kada se pojavljuju prve seksualne konotacije i dobacivanje, mora pričati o tome, i to se ne sme smatrati normalnim.

Foto: TV Pink Printscreen

- Onda dolazite kod nekog ko je autoritet, i onda opet imate nekoga ko dobacuje na isti način kao i vršnjaci, i vi ne znate više šta je normalno a šta ne – rekla je Mišev.

Kako kaže, roditelji moraju biti upućeni u ponašanje deteta, moraju ih osloboditi da se otvore i da razgovaraju sa njima.

- Mora da se uvede seksulano ponašanje u škole, gde će da nauče da nije normalno da vam neko dobacuje. Preko 40 posto silovatelja su iz bliskog okruženja, deca se tu dovedu u zabludu, oni ne znaju šta se dešava – rekla je Mišev.

Kako kaže, to je ozbiljna manipulacija, deca, dodaje, ne znaju kada je pređena granica.

Foto: TV Pink Printscreen

Mijatović je rekao da je Miloš Đ. svim žrtvama prilazio na isti način, kao autoritet.

Dodaje da je on zloupotrebljavao svoju poziciju.

- Želim da ohrabrim svu decu, maloletnike, kao i njihove roditelje, da svaki ovakav slučaj prijave nadležnim organima – rekao je Mijatović.

Kako kaže, u ovom trenutku imamo 10 žrtava, i dodaje da postoji mogućnost da ih ima još.

- Za ova krivična dela zaprećena je kazna od 5 do 15 godina – rekao je Mijatović.

Autor: