AKTUELNO

Slavica Radovanović, seizmolog istakla je da se na našim prostorima mogu očekivati snažni zemljotresi, ali da li će to biti ove godine ili za deset godina, niko tačno ne može da predvidi.

Zemljotres koji se osetio u Beogradu nije bio jakog inteziteta.

- Zemljotres nije imao tu jačinu da bude opasan. Ako vas je zemljotres probudio to znači da je bio neki jači od 5 stepeni. Ovaj zemljotres je slab, uglavnom su ga osetili oni koji su se spremali za spavanje - kaže Slavica Radovanović, seizmolog.

Ona je istakla da je zemljotres bio plitak i zato se slabo osetio, istakla je Radovanović.

Treslo se tlo u nekoliko gradova, Pirotu, Boru i Leskovcu, a Radovanović kaže da je relativno gde će se sledeće zatresti.

- Nema pravila kada će se zatresti. Jaki zemljotresi su bili na Kritu, pa na Kefaloniji, ne mora zemljotres da se vezuje za godišnje doba - kaže Radovanović.

Svi zemljotresi koji su se desili na našim porstorima posledica su velikog podrhtavanja tla u Albaniji i Hrvatskoj.

- Tamo se tek očekuju podrhtavanja, neće biti tako jaki, ali će ih biti. Oni nam se čine strašnijim što više obraćamo pažnju na njih. Dvadesetih godina dvadesetog veka Srbiju su potresali jaki zemljotresi, akumulacija seizmičke energije je duga, a to znači da ćemo mi u našem prostoru imati i slabijih i jačih zemljotresa. To je sve predviđeno, biće jačih zemljotresa na tlu Srbije, ali niko ne može da kaže kada će se desiti. Oni su vezani za neke rasadne zone i teško je predvideti šta će se desiti.

Autor: