AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić danas je, na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, istakla da nikada neće prihvatiti stavove da LGBT zajednica prkosi tradiciji i vrednostima našeg društva.

- Ne mogu da prihvatim stavove koji stvaraju granice među nama, kao pojedincima, samo zbog naše seksualne orjentacije - poručila je premijerka.

Istakla je da su upravo naša istorija, tradicija, društvo i država izgrađeni na viševekovnoj borbi za slobodu.

Zahvalila se koordinatoru Evroprajda Goranu Miletiću i njegovom timu na organizaciji te manifestacije i naglasila da se Evroprajd ove godine u Beogradu prvi put održava van jugoistočen Evrope.

- Naučili smo da hodamo u koži drugih ljudi i pokušali da razumemo jedni druge, ali smo naučili i šta je važno za našu zemlju - rekla je Brnabić.

Naglasila je da su organizatori Evroprajda pokazali solidarnost sa svojom zemljom i društvom, spremnost na kompromise i donosaenje teških odluka kada je to potrebno.

Po održanom govoru, premijerki Brnabić čestitao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Prilikom obraćanja, premijerku su pojedini pripadnici LGBT zajednice prekidali zvižducima i uzvicima "Hoćemo Prajd", nezadovoljni zbog otkazivanje šetnje u Beogradu najavljene za 17. septembar, a nakon njenog govora, napustili su salu, a konferencija je nastavljena.

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima "Jednaki i različiti", u Domu omladine, deo je programa događaja orijentisanih ka ljudskim pravima u okviru manifestacije Evroprajd.

Konferencija okuplja lokalne i međunarodne političare, javne ličnosti i branitelje ljudskih prava iz celog sveta od 2010. godine.

Ideja je da se istraže teme kao što su zločini iz mržnje i govor mržnje, diskriminacija i bračna ravnopravnost sa akterima koji učestvuju u brojnim sednicama i predavanjima.

#Ana Brnabić

#LGBT

#konferencija za novinare

#tradicija