AKTUELNO

Narednih dana u Srbiji očekuje se stabilno, a od sredine sledeće sedmice i osetno toplije vreme, sa temperaturama preko 30°C. Kako najavljuje meteorolog Đorđe Đurić, narednog petka sledi jače pogoršanje vremena, a sledećeg vikenda pravo jesenje vreme.

- U Srbiji će u ponedeljak i utorak biti pretežno sunčano, uz maksimalne temperature od 21 do 25°C, u Beogradu do 22-23°C. U ponedeljak se očekuje više oblaka južnije od Save i Dunava, naročito ujutro, dok će na severu biti vedro. U ponedeljak će duvati i jak severozapadni vetar, na istoku Srbije i veoma jak - navodi Đurić.

Kako dodaje, u Srbiji će od sredine sedmice zbog prodora veoma tople vazdušne mase biti i osetno toplije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Četvrtak će biti najtoplji dan u sedmici, ujedno i poslednji najtopliji dan ovog kalendarskog leta, ako ne i ove sezone. Maksimalna temperatura biće od 27 do 33°C, u Beogradu oko 30°C - ističe.

U istom danu doći će do preokreta.

- Već u četvrtak krajem dana i tokom noću u severnim, a u petak i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zbog snažnog jugozapadnog strujanja, sa severa Afrike se očekuje dolazak čestica pustinjskog peska, pa se očekuju padavine sa tim česticama. Najduže suvo zadržaće se na jugu i na istoku Srbije, a samim tim i najtoplije - napominje Đurić.

Prema prognozi za petak maksimalna temperatura biće od 22°C na severozapadu do 32°C na jugoistoku Srbije. Dolazak hladne vazduišne mase iznad toplog tla, usloviće da atmoferu burno odreaguje, pa se ponegde očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

- Tokom narednog vikenda u Srbiji se očekuje pravo jesenje vreme. Biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz drastičan pad temperature, zbog prodora veoma hlande vazdušne mase sa severa iza hladnog fronta. Uz pojačan severozapadni vetar, maksimalna temperatura biće od 16 do 24°C, u nedelju uglavnom ispod 20°C - navodi meteorolog.

Ističe i da su uobičajene srednje maksimalne temperature vazduha za sredinu septembra u Srbiji od 22 do 25°C, te da će narednih dana biti oko prosečnih vrednosti.

- Sreda, četvrtak i petak doneće za 5 do 7 stepeni više temperature od proseka, ali ne zadugo, jer se već za sledeći vikend očekuje drastičan pad i one će biti i za 5 stepeni ispod prosečnih vrednosti. Dakle, dani od sredine sedmice će nas podsetiti da leto kalendarski još tu, ali sledeći vikend će nas upozoriti i da smo na korak od jeseni - upozorava i Đurić.