AKTUELNO

Stručnjaci se još uvek muče da otkriju uzrok misterioznih radioaktivnih čestica koje su se nasumično pojavljivale širom Evrope.

Lagano povećanje radijacije izmerilo je nekoliko mernih stanica u Europi, uključujući šest u Nemačkoj, piše IFL Sajens.

Rutenijum-106 koristi se u medicini za tretiranje tumora dubine manje od 7mm i raka oka, kao i u energetici za napajanje satelita.

Pročitajte još: PUKAO PSIHIČKI? Evo zbog čega se Zoran Marjanović TRESE I PLAČE u ZATVORSKOJ ĆELIJI!

Tragovi ovog radioaktivnog izotopa pronađeni su u povišenim, ali ne i štetnim količinama u Nemačkoj, Italiji, Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj između 29. septembra i 3. oktobra, tvrdi nemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja.

Još uvek je misterija što je tačno prouzrokovalo ovaj porast zračenja, ali portparol kancelarije mogao da potvrdi kako mu je poreklo u istočnoj Evropi. Iako nisu uspeli da odrede tačnu lokaciju, misle da joj je ishodište u Uralu, a moguće je i južna Rusija.

- Ono što mogu sa sigurnošću odbaciti je mogućnost da je uzrok moguća nesreća u nuklearnoj elektrani. Da je to bio slučaj, rutenijum-106 ne bi bio jedini radioaktivni element čija je količina narasla.

Nešto vrlo slično već se dogodilo u januaru i februaru ove godine, ali tada se radilo o radioaktivnom elementu jodu-131. Francuski institut radiološke zaštite i nuklearne sigurnosti (IRSN) prijavio je porast količine ovog izotopa širom Europe, od Španije do Finske. I u tome je slučaju kao izvor navedena istočna Evropa.

Iako su postojale neke zastrašujuće glasine kako Rusija potajno testira oružje s malom količinom nuklearnog materijala u Arktičkom krugu, što rezultira radioaktivnim padavinama, stvarnost je bila ipak običnija.

Stručnjaci su objasnili kako bi, da je bilo nuklearnih testova, kontrolne stanice detektovale više od samo jednog tipa radioaktivnih čestica. Kao i rutenijum-106, i jod-131 se koristi u medicinske svrhe pa je povećanje prisutnosti u atmosferi verovatno prouzrokovali farmaceutska kompanija pri proizvodnji radioaktivnih farmaceutskih proizvoda.

#Evropa

'