AKTUELNO

Evrodizel će se od danas od 15 časova do narednog petka u isto vreme prodavati po ceni od najviše 217,5 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 za najviše 177 dinara za litar.

Prošle nedelje Evrodizel se prodavao po ceni od najviše 217,5 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 180 dinara za litar.

Vlada Srbije donela je pre neki dan odluku o produžetku Uredbe za ograničenje cena goriva koja će važiti do septembraza još sedam dana. Odluka je, kako je navedeno, doneta imajući u vidu da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice te robe, bitne za građane Srbije.

Cena na berzama sve niža

Cena nafte jutros zabeležila je blagi rast, ali je i dalje ispod 90 dolara po barelu, što je značajno niža cena u odnosu na samo pre dva meseca kada se nafta na evropskom tržištu prodavala po ceni i za 117 dolara za barel.

Mnogi analitičari veruju da ovaj pad proističe zbog različitih faktora, uključujući jačanje dolara i strah od recesije u SAD, kao i dugotrajna kovid ograničenja uvedena u Kini. Ocena je i da bi ulazak u recesiju smanjio tražnju za gorivom što bi dovelo i do novog pada cene.

#Benzin

#Gorivo

#cene