AKTUELNO

Dušan Jović, mladi genijalac iz Centra za talente u Beogradu ima samo jednu poruku za sve svoje vršnjake, a to je da je istorija učiteljica života i da se mora učiti i znati, ali i voleti.

U intervjuu za "Zlato Srbije" Jović je istakao koji su njegovi životni ciljevi, kao i uspesi kojima će se celog života ponositi.

Foto: Printscreen YouTube/Zlato Srbije

Kako kaže ovaj mladi genijalac, istoriju je zavoleo kao mali, i dok su se ostala deca bavila sportom, njega je zanimala drevna istorija, nakon čega se interesovao za Napoleonove ratove, dok ga sada najviše, kako ističe, zanima period Jugoslavije, i međuratna situacija.

- Krajem prošle godine sam počeo da pišem istraživački rad na temu pravnih transplanata za konkurs koji raspisuje fondacija Alan Vodson. Ja sam obrađivao temu kraljevine Jugoslavije. Trudio sam se da pronađem pravne norme, koje je naš zakonodavac preuzeo iz uzoraka. Nije bio lak posao, rusku literaturu sam lako našao, ali je problem bio sa Norveškim i Nemačkim. Problem je bio to prevesti, iako govorim ruski, ali jezik je evoluirao - rekao je Dušan.

Foto: Printscreen YouTube/Zlato Srbije

Kada te neko proglasi mladim talentom, osećaš se počastvovano, i vidiš da neko ceni tvoj rad, dodao je on.

Sa osnovnim obrazovanjem, završio je i muzičku školu, gde je naučio da svira harmoniku, međutim, kako dodaje, sebe je oduvek video kao odvokata, dok istoriju navodi kao najveću ljubav.

Istorija je učiteljica života. Mi imamo izuzetno bogatu istoriju, i šteta je da se neki događaji zaborave - rekao je mladi genijalac.

Foto: Printscreen YouTube/Zlato Srbije

Mladi genijalac Dušan Jović osvrnuo se i na podršku koju dobija iz Centra za mlade talente, od svog mentora, ali i ostalih profesora rekavši da im je veoma zahvalan što uvek imaju vremena da daju adekvatan odgovor i posavetuju ga.

- Svi uvek pruže doprinos i pomoć istraživanjima - dodao je.

Kako je rekao, pobednici pišu istoriju, ali je istoričaj taj koji na realan i nepristrasan način izveštava o dešavanjima u prošlosti.

Autor: