AKTUELNO

Ukoliko se u ovom periodu nabavlja ogrev, skuplji je za 3.000 dinara po kubiku nego proletos, a prosečnom domaćinstvu potrebno je oko pet kubika

Drva za ogrev ima u ponudi, ali za one koji imaju da plate, jer cena kubika ide i do 12.000 dinara!

U aprilu je prostorni metar koštao oko 9.000 dinara, a pre pandemije 4.500 do 5.000 dinara. Oni koji se nisu obezbedili na vreme sad se hvataju za glavu, jer ovo je poslednja šansa da se pripreme za hladnije dane, koji samo što nisu počeli.

Posebno su zabrinuti oni koji zbog uslova življenja kupuju već iscepana drva, čija je cena za paletu na kojoj je jedan i po prostorni metar sada i 22.000 dinara.

Cene ogreva

Pelet - 38.000 dinara za tonu

Cepana drva - 22.000 dinara za paletu na kojoj je 1,5 prostorni metar drva

Metar drva - od 9.500 do 12.000 dinara

Ugalj - od 13.000 do 22.500 po toni

Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta, kaže da je cena drva znatno veća nego proletos, kada je i Kurir upozoravao građane da je pravo vreme da se obezbede za zimu.

- Jedno domaćinstvo troši između četiri i pet metara drva po grejnoj sezoni. Cena za metarsko drvo sad je veća za tri hiljade dinara u odnosu na proleće. Oni kojima treba, na primer, četiri metra drva sada plaćaju 100 evra više nego što bi dali da su se obezbedili na vreme. Najveći benefit i u ovom poskupljenju svakako imaju trgovci, a oni bezobrazni sada zadovoljno trljaju ruke - ističe Glavonjić.

Inače, na oglasima smo naišli na basnoslovno visoke cene cepanih drva na paleti visine 1,8 metara. One idu i do 22.000 dinara s prevozom, a neki prodaju za 19.000, ali bez transporta.

- Cepano drvo na paleti oduvek je najskuplje, ali potrošač onda ne mora sam da cepa ili da plati nekoga ko će to uraditi za njega. I ta cena je skočila, baš kao i cena za prostorni metar. Cene trenutno miruju, ali je pitanje dokle. Te cene mogu i da skoče ukoliko krene velika potražnja tokom septembra ili oktobra. Ipak, verovatno većih turbulencija neće biti jer je oko 50 odsto građana obezbedilo svoj ogrev, ali nije isključeno da će i ovu situaciju pojedini bezobrazni trgovci iskoristiti - rekao je Glavonjić i dodao da je savet da se uvek na proleće misli o narednoj zimi, jer su cene ogreva tada niže.

Prodavci prevaranti

Kupiš 10, a dobiješ osam kubika

Inženjer šumarstva Dragić Tomić iz organizacije Ekošum ranije je za medije rekao kako prodavci iz kolubarskog kraja, gde je dosta šuma u privatnom vlasništvu, najviše zarađuju krađom:

- Što su cepanice sitnije, lakše ih je izukrštati tako da unutra ostanu šupljine. Tražite da ih slože i izmere pred vama i potvrdu o poreklu, jer ako nemate taj papir, policija može da vam ih oduzme. Šema je razrađena, natovare kamion ili traktorsku prikolicu i drva izukrštaju tako da dole ostanu praznine. Kupac placa vazduh. Što je drvo sitnije, krađa je veća. Često se kupi 10 kubika, a ispostavi se da ima osam.

Cena palete cepanog bukovog ogrevnog drveta 2020. godine, kada je već uveliko bila proglašena pandemija koronavirusa, iznosila je 12.500 dinara, a sada je negde i do 10.000 dinara viša.

Autor: