AKTUELNO

Doručak je obavezan pre škole i roditelji su najodgovorniji za pravilnu ishranu svog deteta, koje nikako ne sme užinu na velikom odmoru zameniti za taj prvi obrok, a jutarnja užurbanost ne može da bude opravdanje za tako nešto, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Početak školske godine povod je za podsećanje "Batuta" na to koliko su važne pravilne navike u vezi s ishranom, kao i da se one stiču u porodici.

- Njihovim usvajanjem u najmlađem uzrastu smanjuje se mogućnost nastanka gojaznosti i posledično razvoja hroničnih nezaraznih oboljenja - ističe "Batut".

Budući da je među školarcima raširena navika kupovine užine tokom velikog odmora, "Batut" predlaže njeno ispravljanje tako što će sama deca učestvovati u pripremi svoje užine kod kuće, te vremenom steći zdrave navike, umesto slatkiša i grickalica iz radnje i pekare.

A da je važno da roditelji znaju šta njihovo dete jede dok je u školi, navodi nutricionista Branka Mirković, koja je za to da se uvek nosi od kuće u kutijicama ili ako je moguće kesicama za zamrzivač, kako bi bilo lakše jer su rančevi i knjige ionako teški.

VODA UMESTO GAZIRANIH PIĆA

Loša navika naše dece su i sokovi i gazirani napici uz užinu ili čak isključivo kao užina, što pod hitno mora da se menja. Voda je nezamenjiva i neophodna.

- Nedovoljan unos vode dovodi do umora, smanjene koncentracije, glavobolje. Deca bi, u zavisnosti od uzrasta, trebalo da popiju najmanje tri-četiri čaše vode dok su školi. U toku fizičke aktivnosti (časovi fizičkog ili igra u školskom dvorištu), unošenje vode je neophodno pre, za vreme i posle pomenutih aktivnosti - saopštio je "Batut", dok Branka Mirković dodaje da u pola litra vode može da se ubaci malo meda i limuna, te to pije u školi, posebno što u pubertetu šećeri osciliraju, a deca nemaju naviku da piju puno vode.

- Neke pahuljice mogu biti upakovane pa pune šećera i hemije, te sam uvek pre za domaću radinost. Roditelji, recimo, mogu prethodno veče da spreme neku pitu sa sirom ili zeljem za ujutru, uz to obavezno da bude jogurt ili kiselo mleko. Domaća salata s jajima il mesom, domaći namaz - kaže za Kurir Mirkovićeva, koja dodaje da svako dete mora bar jedno jaje dnevno da pojede zbog belančevina.

"Batut" navodi i da ručak treba da bude posle ili pre odlaska u školu, u zavisnosti od smene, kao i da to bude kuvano, dinstano ili pečeno jelo, a ne pohovano ili prženo. Nutricionistkinja ističe da prednost uvek treba dati kašici.

- Kod mnogih učenika nižih razreda postoji realan problem da podgrevaju jelo pre škole ako su roditelji na poslu, pa može da se ostavi i da glavni obrok bude kad roditelji dođu s posla, a da se pojede nešto lakše pre škole. Roditelji danas rade duže, a bitno je da se sedne i popriča s decom, pa čak i kad je taj obrok nešto kasnije, manje je štetno - objašnjava Mirkovićeva i dodaje:

- Nije loše da u obroku za ručak bude i obareno zamrznuto povrće, koje je kvalitetno jer je sačuvalo hranljiva svojstva, a to mogu biti i mešavine povrća. Dovoljno je malo ga prokuvati u ključaloj vodi, u koju je dodato malo putera jer ima AD vitamin, neophodan za razvoj deteta. Važna je i supa ili čorba i dovoljno je malo je pojesti da bi se hrana lakše varila.

Pubertet je posebna priča, a u tom periodu ishrana je donekle različita među devojčicama i dečacima.

- Tek u to doba hrana treba da bude potpuno uravnotežena. Devojčice, koje luče estrogen, prirodno manje jedu, ali je važno da pojedu sve grupe namirnica - jaje, mlečne proizvode, meso, povrće i voće, dok dečaci počinju da jedu više, treba im veći kalorijski unos. I za sve njih bitno je da hrana bude kvalitetna i zdrava. U suprotnom deca postaju gojazna, a posle dobijaju i neke druge bolesti - ističe Mirkovićeva.

DORUČAK

- ovsene ili kukuruzne pahuljice

- sendvič s pilećim ili ćurećim prsima

- jedno do dva parčeta hleba s namazom i kuvano jaje

UŽINA

- parče kukuruzne proje

- sendvič s mladim sirom ili salatom

- voće

- žitarice

- jogurt

- orašasto voće

- štanglica od žitarica

- lanene, ovsene ili ražane galete

RUČAK

- supa ili čorba

- meso ili riba

- povrće i salata

- kuvano jelo

NIKAKO

- pecivo iz pekare

- slatke i slane grickalice

Autor: