AKTUELNO

Krivi Vir, selo u boljevačkoj opštini, nastalo je zbog ljubavi i nema sela u Srbiji za koje se toliko vezuje ljubav, ali i prema predanju prokletstvo potoka krvi što su se slivali niz ukletu liticu nazvanu Kamen ljubavi.

Čak je i reka Crni Timok prozvana Nevernička suza jer je prema legendi suprug svoju ženu nevernicu bacio sa litice pred pećinu Pećuru iz koje izvire reka.

- Prema jednom predanju selo je nazvano Krivi Vir po virovima kojima Crni Timok obiluje, a prema drugoj legendi zato što su bežeći od Turaka meštani krivudali i krili se po tim virovima. Najpoznatiji smo ipak po kosovskim božurima koji, kako naučnici tvrde, rastu samo na Kosovu i u selu - ispričao je svojevremeno tadašnji predsednik mesne zajednice Krivi Vir Slavoljub Cankić Slavče.

Predanje prema kome je selo nastalo zbog iskrene i strasne ljubavi zapisao je Miša Milenković, a ispričao mu ga je njegov deda Laza Antić.

Gazdina kći se zagledala u očevog slugu...

Legenda kaže da se gazdina kći zagledala u očevog slugu, pobegli su i nastanili se podno Bukovika, ali su njena braća uspela da ih nađu. Uzalud su pokušavali da je nagovore da se vrati kući. Nije htela da se odvoji od supruga Malečkog i njihovo troje dece. Sestra je rekla da će, ako budu uporni, morati prvo da ubiju nju i decu. A ako joj dragog ubiju iz zasede, obećala je da će im se osvetiti sa družinom. Braća su sve ispričala ocu koji nije hteo da kvari ćerkinu sreću.

Malečko je nadmudrio Turke i dali su mu sve robove

Malečko je porodicu prehranjivao tako što je svakog dana lovio divlje životinje čija je krzna prodavao trgovcima. Dok je jednog dana bio u šumi, naišao je na Turke koji su vodili roblje. Ponudio im je 12 tovara koža za njih. Turčin je rekao da za te kože može da dobije samo polovinu robova. Pronicljivi seljanin razdvojio je majku od deteta, sestru od brata, muža od žene. Malečko krenu sa oslobođenim robovima put Bukovika, a Turci ni da maknu sa preostalima. Uzalud su ih šibali kamdžijama i udarali pesnicama.

- Shvativši da ih je nasamario, dadoše Malečkom sve robove i on ih odvede u Bukovik - prepričava predanje Miroslav Radenković Mirče.

Pošto su jake zime otežavale život, Malečko je celo selo preselio oko izvora crne reke. Tako je nastao.

Litica je ukleta jer su tu streljani svi stranački prvaci

Meštani veruju da je litica nad izvorom Crnog Timoka ukleta. Na ovom mestu nesreće se dešavaju još od 1883. godine kad su radikali podigli Timočku bunu. Tu su streljani svi stranački prvaci osim predsednika stranke Nikole Pašića. Žitelji pričaju da se niz liticu slivala krv nedužnih i da je ta krv dozvala prokletstvo.

- Poznato je da je Timočka buna, zapravo, bila oružana pobuna zbog reorganizacije vojske, jer je kralj Milan Obrenović odlučio je da uvede modernu vojsku umesto narodne, a seljani nisu hteli da predaju oružje - kaže Cankić.

Prva ljubavna tragedija na litici dogodila 1905. godine. Pesnik Vojislav Ilić Mlađi službovao je negde u Pomoravlju, a njegova supruga Darinka bila je učiteljica u Krivom Viru. Vojislav je bio veoma ljubomoran. Njegove sumnje u ženino neverstvo potvrdio je kočijaš dok ga je vozio ka njenoj kući. Neznajući da joj je suprug, ispričao mu je da učiteljica ima ljubavnu vezu.

Vojislav Ilić Mlađi je bio veoma ljubomoran i ubio je suprugu zbog navodnog neverstva.

- Pesnik je pucao u nju na steni koja je posle nazvana Kamen ljubavi, a ploča sa njegovim stihom je greškom postavljena pored pećine Pećure jer se Kamen ljubavi ili ukleta litica nalazi ispred nje - ističe Cankić.

Prema predanju, kad je Darinka pala niz liticu, Vojislav je sebi nožem prerezao vene. Sigurne smrti spasili su ga čobani. Osuđen je na šest meseci zatvora i novčanu kaznu.

Pesnikova žena izvršila samoubistvo sa ljubavnikom

Radenković, međutim, kaže da je od malena slušao drugačije predanje. Darinka se zagledala u mašinskog inženjera, čiji je otac bio vodeničar. Zavoleli su se i tajno se sastajali. Za nesreću, on je bio oženjen a ona udata za Vojislava Ilića Mlađega.

- Njihova ljubav je bila toliko jaka da su hteli da su venčaju, ali njegovi roditelji nisu dozvolili da je oženi i jedne večeri je uzeo pištolj i rekao je da će njime da ubije nju, a posle i sebe - priča Radenković.

Zajedno su se popeli na Kamen ljubavi i on je pucao u nju, a potom i u sebe. Kada je njegov otac ujutru došao pred vodenicu, video je mrtvog sina i rekao je ženi: "Ova naša budala se ubila".

Mrtvo telo učiteljice našli na vrhu litice - sadašnjeg Kamena ljubavi.

Predsednik mesne zajednice je otkrio i predanje da se u izvoru Buk pored manastira Lozica, koji se nalazi s druge strane Krivog Vira, uoči praznika, u gluvo doba noći kupaju žene koje "gledaju".

Autor: