AKTUELNO

Petoro dece uzrasta do šest godina, kao i šestoro njih od sedam do 14 godina u proseku godišnje izgubi život u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, upozorili su iz Agencije za bezbednost saobraćaja na skupu "Saobraćaj u očima deteta", u okviru koga su ispred TC Ušće u Beogradu izložene uvećane makete automobila.

Izložene makete automobila uvećane su 40 odsto u odnosu na realne dimenzije da bi odrasli imali uvid kako izgleda saobraćaj iz persektive najmlađih i dodatno obratili pažnju na bezbednost dece u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je Tanjugu da su deca najugroženiji učesnici u saobraćaju i da je Agencija organizovala ovaj događaj kako bi se širila svest o njihovoj bezbednosti.

- Samo u toku 2021. godine 11 dece je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, a 1.193 njih je povređeno, što je za sve nas veliki problem, pa želimo da skrenemo pažnju svim vozačima, putničkih automobila, komercijalnih vozila, motocikala i ostalim učenicima u saobraćaju na koji način deca shvataju i vide saobraćaj - rekao je on.

Foto: MUP

Objasnio je da deca imaju psiho-fizička ograničenja koja im ometaju ravnopravno i bezbedno učestvovanje u saobraćaju, što je pre svega visina deteta, zbog koje nemaju adekvatnu preglednost.

Takođe, dodao je da deca mlađeg uzrasta imaju problem da procene brzinu kretanja vozila sa određene udaljenosti.

- Izložene su makete automobila, semafora i raskrsnica, koje su 40 procenata uvećane u odnosu na njihovu stvarnu veličinu, kako bi odrasli videli percepciju deteta. Zaista odrasli i deca na različit način shavtaju i prihvataju saobraćaj - rekao je Stamatović.

Prelazak ulice - opasnost i izazov

Stamatović je poručio da, kako bi se bezbednost saobraćaja podigla na najviši mogući nivo, odrasli treba da budu svesni koliko su za decu neke uobičajene radnje, poput prelaska ulice, izazovne i opasne.

Istakao je da upravo ovom akcijom, usled povećanog broja dece u saobraćaju zbog početka školske godine, Agencija za bezbednost saobraćaja želi da skrene pažnju vozačima da povećaju pažnju, prilagode brzinu i poštuju saobraćajne propise u zonama škola i naseljima.

Događaju su priustvovali brojni roditelji sa decom, kao i predstavnici Grada, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete.

Najmlađi su dobili paketiće u kojima su pored ostalih poklona i knjiga "Pažljivkova pravila u saobraćaju", koju svake godine Agencija poklanja školarcima i predškolcima.