AKTUELNO

Jesen na samom početku septembra i obilne padavine u Srbiji doneo je snažan oblačni sistem, što je i uzrok lokalne poplave i bujice na jugozapadu zemlje.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da se "nad Srbijom i većim delom Balkanskog poluostrva nalazi se veoma snažan oblačni sistem, koji već više od 18 sati donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom, a prethodno su obilni pljuskovi sa grmljavinom u četvrtak ujutro i pre podne iz Hrvatske na putu prema istoku i Rumuniji prešli preko Vojvodine, Mačve, Beograda i severa Šumadije".

- Obilne padavine u sklopu trenutnog oblačnog sistema prvo su u četvrtak posle podne zahvatile južne i jugozapadne predele Srbije i to iz oblasti Jadrana, da bi se do večeri preko centralnih predela proširile i do Pomoravlja, a tokom noći i do Beograda i severa Srbije. U četvrtak pred kraj dana i tokom večeri jugozapad Srbije zahvatili su i snažni grmljavinski pljuskovi, pri čemu su delovi Novog Pazara bili pod vodom, jer odvodni sistemi nisu mogli da prihvate ogromnu količinu vode - kaže Đurić.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno, veliki deo grada ostao je i bez struje. Brdsko-planinski deo jugozapadne Srbije zabeležio je od 40 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, a već juče pred kraj dana bujične poplave duž maniih tokova pogodila su pojedina mesta i pričinila veliku štetu.

Najobilnijih padavina bilo je u jugozapadnim centralnim i severoističnim predelima Srbije.


- Srbija je i danas pod uticajem ove oblačnosti, pa se kiša i pljuskovi očekuje i tokom dana, uz pravo jesenje vreme i temperature od 15°C na severu do 23°C na istoku Srbije, u Beogradu do 17°C. i trenutne temperature prave su jesenje - kaže meteorolog.

Temperature se kreću od 14 do 18°C, na planinama je oko 10°C, a Beogad meri pravih jesenjih 14°C, tako da današnje vreme ima nalik pravom oktobarskom vremenu.

Dobra vest je da će krajem dana padavine oslabiti, tokom večeri i postepeno prestatati, a već sutra uživaćemo u sunčanom vremenu i temperaturama oko 25°C.

Foto: Pixabay.com

U subotu će biti pretežno sunčano ili umereno oblačno i toplije, dok se ujutro u južnim, centralnim i istočnim predelima očekuje oblačno ili tmurno. Vetar slab, severozapadni. Minimalna jutarnja temperatura od 11°C na severozapadu do 17°C na istoku Srbije, u Beogradu do 15°C, a maksimalna dnevna od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.
U nedelju sa zapada i severozada biće povećanja oblačnosti, ponegde i slaba kiša, dok se na jugu i jugozapadu posle podne i pred kraj dana očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.

Od ponedeljka do srede sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 25 do 30°C, u Beogradu od 27 do 29°C. U sredu pred kraj dana sa severozapada povećanje oblačnosti, pa se u četvrtak i petak očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, ali do kraja sedmice ostaje toplo vreme, uz temperature oko 25°C, što su ujedno i prosčene maksimalne temperature za ovo doba godine.

Prema trenutnim prognozama zahlađenje sa padavinama očekuje se sredinom septembra.

Autor: