AKTUELNO

Američki naučnici pronašli su prirodan način da zaustave rast melanoma, što otvara put da se pronađe efikasan način za lečenje te vrste raka. Melanom je jedan od najčešćih oblika raka, a milioni ljudi širom sveta boluju od njega.

Naučnici su identifikovali ključni metabolički enzim koji direktno utiče na rast ćelija melanoma.

Nalazi bi mogli da dovedu do razvoja novih lekova za lečenje melanoma, zaključak je studije objavljene u časopisu "Nature Cell Biology".

Vođa istraživanja profesor Zev Ronaj objašnjava da ovaj tip raka kože ne može da preživi i raste bez enzima GCDH (glutaril koenzim A dehidrogenaza), koji igra glavnu ulogu u metabolizmu amino-kiselina.

Sprečavanje lučenja GCDH enzima dovodi do strukturalnih promena u drugom enzimu – NRF2 koji u tom slučaju potiskuje ćelije raka.

- Sada je naš glavni cilj pronalazak leka koji smanjuje aktivnost enzima GCDH - naveo je Ronaj.

Zato što tumori brzo rastu i zbog toga im je potrebno mnogo hranjivih materija, naučnici traže načine kako da izgladne ćelije raka. Ono što je glavni problem jeste što se kancer prilagođava i kada mu se ukine jedan izvor hrane, on pronalazi drugi.

GCDH igra značajnu ulogu u metabolizmu lizina i triptofana – dve amino-kiseline ključne za naše zdravlje, a koje takođe ćelija melanoma koriste kao hranu.

U procesu hranjenja, međutim, dolazi do stvaranja materija koje su toksične za ćelije raka.

- Proces hranjenja je šestostepen. Mislili smo da će ćelijama raka biti potrebno svih šest enzima. Međutim, izgleda da je samo jedan od njih ključan i nezamenjiv – GCDH. Ćelija melanoma ne mogu da prežive bez njega - objašnjava profesor.

Dalji eksperimenti pokazali su da potiskivanje enzima GCDH dovodi do promena u proteinu NRF2, koji dobija sposobnost da suzbija rast ćelija melanoma.

Nažalost, američki stručnjaci utvrdili su da bi ovakav tip lečenja bio efikasan samo kod melanoma i da ne daje rezultate kod drugih vrsta raka.

Autor: