AKTUELNO

Izuzetno teška noć je iza meštana ivanjičkog sela Brusnik. Usled izlivanja bujičnih potoka voda je pretila da uđe u veliki broj domova, a slično nevreme ne pamte ni najstariji meštani ovog kraja.

Vodena stihija nosila je pred sobom, pa čak i posečena stabla teška nekoliko tona.

"Ne može se rečima opisati, kao da je nebo palo na zemlju. Ona kiša od pre neki dan koja je isto bila kastarofalna, nije bila ništa u odnosu na ovo od sinoć. Tuklo je puna dva sata. Meni je oko kuće bilo vode oko pola metra, tek pred zoru je krenulo malo da se povlači. Nismo oka sklopili od straha. Poplavljeni su podrumi i kafana koju držim u krugu kuće. Sreća da je u tom trenutku bilo ljudi, pa smo svi jedva nekako uspeli da stavimo neke daske da voda ne prodre svuda", kaže za RINU Milovan Bogićević iz sela Brusnik.

Foto: RINA

Nezapamćena oluja odnela je sve lokalne puteve, a na desetine kuća ostalo je odsečeno od sveta. U pojedinim kućama nalaze se stari i bolesni ljudi, ali i deca školskog uzrasta.

"Predsednik opštine čitavu noć bio je ovde u našem selu, upućena je mehanizacija na teren ali smo svi zajedno nemoćni protiv prirode. Ostaje nam samo da molimo Boga da ovo nevreme uskoro stane kako bi mogla da se sanira šteta. Voda je odnela most koji vodi do dva domaćinstva i oni su potpuno odsečeni od sveta. U tim kućama žive nepokretni ljudi i ima četvoro dece. Ovo je nezapamćena katklizma u Brusniku", kaže Milovan.

Foto: RINA

Sektor za vanredne situacije stiže u ivanjička sela

Opštini Ivanjica pomoć stiže od Sektora za vanredne situacije, kao i od JP Srbijavode koje će poslati par mašina kako bi se zaštitio sliv reke Studenice.

Foto: RINA

"Trpimo ogromna oštećenja na putnoj infrastrukturi, vanredna situacija je uvedena u pet mesnih zajednica: Brusnik, Devići, Pridvorica, Srednja Reka i Ostatija. Najkritinije stanje trenutno je u Brusniku, a uvedena je i vanredna obrana od poplava. Prioritet su nam meštani, za sada nema ugroženih ljudi. Mašine su odmah poslate kako bi se pročistio put do te dve kuće gde ima starih i dece", naglasio je predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Autor: