AKTUELNO

Promene se odnose na obdaništa u Beogradu!

Privatni vrtići koji su pod subvencijama Grada Beograda ubuduće će raditi od sedam ujutru, kako bi uskladili svoje radno vreme sa radnim vremenom roditelja, dogovoreno je danas na sastanku gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavka Gaka sa predstavnicima Udruženja privatnih vrtića.

- Grad Beograd se strateški opredelio za saradnju sa privatnim vrtićima. Ogroman novac izdvajamo za subvencije, ali neophodno je i da se privatni vrtići prilagode našim zahtevima i potrebama roditelja zbog kojih i postoji ovaj program - rekao je Gak.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti da se ubuduće, unificira proces predavanja dokumentacije za refundaciju roditeljima, da ne bi morali da čekaju na povraćaj novca od Grada.

Foto: Tanjug

Naime, reč je o predlogu modela da, umesto roditelja lično, te zahteve Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu predaju direktori privatnih predškolskih ustanova do 5. u mesecu.

Posle toga, svi roditelji koji koriste pomoć Grada Beograda za boravak u privatnim vrtićima, dobili bi povraćaj novca najkasnije do 20. u mesecu.

Grad Beograd subvencioniše boravak oko 10. 000 dece u 163 privatne predškolske ustanove koje imaju 231 vrtić.

U ovom trenutku verifikaciju čeka 14 predškolskih ustanova i dva izdvojena odeljenja, a izdato je 4.900 odbijenica sa kojima roditelji stiču pravo na refundaciju do 80 odsto ekonomske cene vrtića za boravak u privatnim ustanovama.

Pročitajte još: Uvodi se RADNI DAN OD 6 SATI zbog ZDRAVLJA i PRODUKTIVNOSTI!

U prvih osam meseci 2017. godine iz gradske kase izdvojeno je 1,3 milijarde dinara za subvenciju boravka dela troškova dece u privatnim vrtićima.

- To je, prosečno, 156,4 miliona dinara mesečno i Grad Beograd je planirao i može da podnese ovaj trošak budući da na ovaj način pomažemo roditeljima koji su ostali bez mesta u državnim vrtićima - rekao je Gak.

#Beograd

#Radni dan

#Vrtić

'