AKTUELNO

Ispovest mladića kome su zbog energetskih pića otkazali bubrezi.

"Pio sam četiri energetska pića dnevno skoro deceniju i umalo umro od bolesti bubrega", ispričao je u svojoj ispovesti za britanske medije mladić kome je zbog teškog stanja hitno urađena transplantacija.

Luku Hornu je rečeno da mu je ostalo samo nekoliko minuta života do dolaska u bolnicu. Spasila ga je majka Ilejn, koja je uradila ono što bi svaka majka na njenom mestu - donirala mu je svoj bubreg.

"Gotovo smo ga izgubili", izjavila je Ilejn.

Foto: Pexel

Luku Hornu iz Škotske 2020. je dijagnostifikovana insuficijencija bubrega. Ovaj 23-godišnjak sada kaže da je to što je još od detinjstva pio tri do četiri energetska pića svakog dana doprinelo teškoj bolesti. Završio je na intenzivnoj nezi, a zatim mu je bila potrebna dijaliza od pet sati, tri puta nedeljno, zbog čega je bio iscrpljen i imao nesnosne glavobolje. Tek nakon što se ispostavilo da majka Ilejn može da mu donira organ, mogao je da se ponada će biti izlečen.

U decembru 2020. Luk je izgubio čulo ukusa i mirisa – problemi za koje je pretpostavio da su u početku bili posledica kovida-19. Kada je njegov otac Majkl, video da mu je sin posedeo, a lice i stopala su mu otekli, nagovorio ga je da ide kod lekara opšte prakse. Međutim, uzorci krvi pokazali su da su Luku gotovo potpuno otkazali bubrezi. Bolest je toliko uznapredovala da je u bila u poslednjoj fazi. Doktori su mu rekli da mu je ostalo samo nekoliko minuta života ukoliko ne bude odmah primljen u bolnicu.

Ovaj mladić je pio tri do četiri energetska pića dnevno devet godina do trenutka kada mu je dijagnostikovana insuficijencija bubrega.

"Doktor je rekao da je više nego verovatno da su svi energetski napici uzrokovali visok krvni pritisak i da je to izazvalo otkazivanje bubrega. Sviđao mi se njihov ukus pa nisam razmišljao o posledicama. Bio sam samo mlad, lud momak. Ovi napici su loši, sad to znam. Sada pijem samo vodu", rekao je Luk u ispovesti.

Foto: Unsplash.com

Pored neopisivog straha za život, bola i patnje, bolest mu je ipak donela i nešto lepo. Dugogodišnja drugarica mu je postala devojka.

"Luk ima devojku i divan život. Bio je prijatelj sa njom godinama, ali su se tokom ovog iskustva zbližili. Mislim da ih je to navelo da shvate koliko je život kratak", ispričala je njegova mama i dodala:

"Bio je na ivici smrti, preživeli smo užasnu traumu, sve se desilo iznenada. Nismo mogli ništa da kontrolišemo, jedino što smo mogli da uradimo jeste da se testiramo da vidimo da li smo mogući donori. Srećom, ja sam bila", zaključila je Ilejn.

Autor: