AKTUELNO

Ne treba se preterano brinuti, ali nije na odmet decu učiti pre svega osnovnoj higijeni, rekao je za Pink dr Saša Milićević, pedijatar.

Milićević je rekao da se sa polaskom u školu očekuje i pojačano delovanje virusa, pa je, kako kaže, dosta bitno učiti decu da je pranje ruku jako bitno.

- Oni se grle i ljube, teško je sprečiti kontatke, virusi će se sigurno prenositi, ali to ne bi trebalo da nas zabrinjava - rekao je dr Milićević.

Kako kaže, ne treba decu preterano opterećivati. Možda, dodaje, nije loše imati neko sredstvo za dezinfekciju ruku u rancu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, oni su mali, a ipak se najveći broj virusa prenosi kapljičnim putem - rekao je dr Milićević i dodao da od danas možemo očekivati pojačan broj akutnih infekcija.

Kako kaže, može doći i do povećanja stomačnih virusa, i dodaje da je bitno da deca što više piju tečnosti, i da ukoliko se primeti temperatura da se ipak ostane kod kuće.

Doktor kaže da su i varičele prisutne, kao i da će verovatno doći i do proširenja broja i ove infekcije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dete treba izolovati kako se ne bi još više širila infekcija - rekao je dr Milićević i dodao da ukoliko niste sigurni da li vam je dete preležalo boginje, da je najbolje uraditi analize iz krvi.

Kako kaže, na jednostavan način možemo utvrditi da li je neko preležao boginje ili nije.

Autor: