AKTUELNO

Između stanodavaca i podstanara stalno se vodi rat oko toga čija je dužnost da reguliše kvar u stanu, odnosno da li popravke u stanu treba da plaćaju podstanari ili vlasnici stanova.

Dok jedni smatraju da je obaveza stanodavaca da održavaju stan u pristojnom stanju, naročito imajući u vidu da retko ko sklapa ugovor sa stanarima, drugi smatraju da je to obaveza podstanara.

Na društvenim mrežama povela se polemika posle objave jednog stanodavca koji je napisao da se njegovoj podstanarki devojci kojoj izdaje stan pokvario bojler, nakon čega ga je pozvala i rekla da nađe majstora i reši kvar. On je to učinio, ali joj je naplatio 2.000 dinara popravku, ali joj je takođe poručio i da "ima fore da se iseli do prvog".

Da li je u pitanju istinit slučaj nije poznato, ali to ne osporava činjenicu da stanari i vlasnici često dođu u sukob po ovom pitanju. Cene stanova za izdavanje znatno su porasle, a mnogi podstanari smatraju da "bahati vlasnici neće imati više kome da izdavaju stanove".

Ovaj slučaj izazvao je diskusiju na Tviteru, u koju se uključio veliki broj ljudi:

"Ugovor na godinu dana, prijava na adresu, 3 kirije depozit. Stan se kreči pre ulaska i na izlasku o trošku zakupca", "Kad sam izdavala stan sve sam organizovala i plaćala... evo ne znam šta je ispravno. Ugovor i tačno definisati prava i obaveze".

"I ako si. Ionako kada se isele iz stana i ostave urnisan stan", "Ako je bio ispravan kad se uselila, njena je obaveza da ga održava. Kad podstanar insistira da ja platim popravku, uveća se kirija" bili su komentari onih koji su stali na stranu vlasnika stana.

"Ne znam da li se zezaš, ali gazda i treba da održava stan, a ne podstanar", "Legendo u bilo kojoj normalnoj zemlji ti i treba to da uradiš. Samo u Srbiji imamo takve stanodavce. A 100% sam siguran da nemaš ni potpisan ugovor o izdavanju, pa eto zakidaš i za porez".

"Ti si dužan da popraviš bojler, ne lupaj gluposti ovde", "Sve vas stanodavce treba pohapsiti i dati vam jednu svesku da je ispunite celu rečenicom - Podstanari nisu stoka već ljudi kao vi", bili su samo neki od brojnih komentara koji su branili podstanare.

Autor: