AKTUELNO

U većem delu Srbije danas postoji velika opasnost od pojave snažnih grmljavinskim pljuskova i lokalnih nepogoda, a meteorolog Marko Čubrilo poručuje da nam četvrtak donosi premeštanje hladnog fronta i prolazno, ali jače osveženje.

Čubrilo u svojoj prognozi najavljuje da će do četvrtka biti umereno toplo i nestabilno, uz padavine i osveženje, a oko 3. septembra biće suvo uz vrlo sveže noći, dok se posle 5. septembra računa na otopljenje koje bi verovatno potrajalo do oko 12. septembra.

- U utorak i dalje toplo ali nestabilno, ponegde uz grmljavinske pljuskove. Kao i u ponedeljak nestabilnosti će se prvo pokrenuti uglavnom nad brdsko-planinskim delom regiona, a zatim će nošene jugozapadnom visinskom strujom napredovati dalje na sever i istok. Najmanje nestabilnosti na krajnjem severu regiona kao i na njegovom jugu. Vetar uglavnom slab, osim u zoni pljuskova gde na kratko može biti olujan. Ponovo će postojati opasnost od pojave vremenskih nepogoda, posebno u periodu od 15 do 18sati – kaže Marko Čubrilo.

Dnevni maksimumi su od +24 do +31 stepen Celzijusa.

U sredu, Čubrilo kaže, biće slično vreme, ali se nestabilnosti pretežno očekuju nad brdsko-planinskim delom regiona, dok će u nizijama biti pretežno suvo. Vetar slab do umeren, na severu povremeno i pojačan, severni, dnevni maksimum bez veće promene.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- U četvtak se računa na spuštanje hladno fronta sa severa koji će doneti naoblačenje, okretanje vetra na pojačan severni i osetnije osveženje. Ispred fronta će ponegde biti predfrontalnih nestabilnosti, dok će u samo zoni fronta ponegde biti kiše. U četvrtrak bi se maksimum mogao kretati do oko +30 na jugoistoku Srbije, ali će kretanje temperature u velikoj meri zavisiti od dinamike probijanja hladnog fronta – kaže meteorolog i dodaje da bi u petak takođe nad velikim delom centralnih i istočnih oblasti trebalo da bude pretežno oblačno i osetno svežije uz kišu povremeno i duvaće umeren, severni vetar.

Dnevni maksimum bi mogao da bude znatno niži u odnosu na ove dana i trebao bi se kretati od +14 do +23 stepena Celzijusa, objavio je Čubrilo.

Za naredni vikend procenjuje da će biti pretežno suvo vreme uz vrlo sveže noći gde će minimumi često biti samo oko +10 stepeni Celzijusa.

Posle 5. septembra uz jačanje ciklona nad zapadnom Evropom ka nama bi se okrenulo osetno toplije strujanje sa juga te bi već oko 07. septembra maksimumi bili i do oko +30 stepeni Celzijusa.

- Otopljenje bi trebalo da potraje do oko 12. septembra kada bi uz relativno visoke temperature ponovo moglo biti nestabilno. Postoji mogućnost da posebno posle 15. septembra usledi osetnije osveženje koje bi u drugom delu meseca donelo temperature oko ili čak malo ispod proseka – zaključuju meteorolog.