AKTUELNO

Nenad iz mesta Busije, kod Batajnice hteo je da na prvi rođendan krsti blizance, ali ga je u crkvi dočekalo jedno veoma neprijatno iznenađenje.

On je odustao od krštenja dece u svojoj parohiji jer nije imao dovoljno novca.

"Supruga i ja dobili blizance, pa smo odlučili da ih krstimo na njihov prvi rođendan. Otišao sam kod našeg sveštanika da bi zakazao termin, međutim, pamet mi je stala kada je rekao da će me krštenje koštati skoro 10.000 dinara", započeo je ispovest Nenad (47).

Srpska Pravoslavna Crkva navodi da ne postoji cenovnik za verske usluge, međutim, realnost je malo drugačija.

"Nisam znao da će mi sveštenik tražiti 10.000 dinara za krštenje. Hteo sam da ostavim dobrovoljni prilog, ali ovo je stvarno previše. Odlučio sam da se raspitam kod ostalih sveštenih kolika je "tarifa", pa da vidim gde je najjeftinije jer sam stvarno hteo da krstim svoju decu", dodao je Nenad.

On je od prijatelja koji je nedavno krstio svoje dete čuo da sveštenik u Staroj Pazovi ne naplaćuje krštenje.

"Uputio sam se tamo, nisam se previše nadao, ali nisam imao šta da izgubim. Ispostavilo se da je moj prijatelj bio u pravu, sveštenik nije hteo da uzme novac. Pokazao mi je na ikonu i rekao da ostavim novac kao dobrovoljni prilog ako želim i to je to", ispričao je Nenad.

Nenad je krstio svoju decu, ali, kako kaže, za njegovog parohijskog sveštenika su vrata njegove kuće zatvorena do daljeg.

"Izgleda da danas treba da imaš pare da bi bio vernik. Ne želim da kritikujem sve sveštenike jer sam se uverio da ima izuzetaka, ali cela ova stvar sa tarifama je prevršila svaku meru", zaključio je on.

Autor: