AKTUELNO

Porodica, prijatelji kolege, oprostili su se juče, na komemoraciji u Skupštini Srbije, od potpredsednika parlamenta, generala u penziji Božidara Delića.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da će Delić ostati upamćen po služenju svojoj otadžbini, za koju je obavljao najodgovornije dužnosti, podsećajući da je komandovao 549. brigadom Prištinskog korpusa 1999. godine.

- Za svoje junaštvo i doprinos odbrani otadžbine, brigada kojom je komandovao general Delić odlikovana je Ordenom narodnog heroja i po tom i takvom delu on će pre svega ostati upamćen - kazao je Orlić i podsetio da se Delić po završetku vojne službe posvetio političkom radu, navodeći da se od 2005. godine, pa sve do poslednjih dana svoga života borio za važne političke ideje i vrednosti, po kojima je bio prepoznat i u koje je iskreno verovao.

Orlić je rekao da se Delić, koji je za narodnog poslanika biran četiri puta, kao poslanik uvek zalagao za pravo na istinu i odbranu otadžbine i svim zadacima pristupao savesno i odgovorno.

Na komemoraciji se obratio i vojnik, heroj 549. motorizovane brigade i narodni poslanik Igor Braunović, koji je kazao da je Delić bio čovek koji je živeo za svoj narod i svoju zemlju, te da će zauvek ostati upamćene njegove reči "Nema nazad - iza je Srbija".

- Komandant nam je ostavio amanet o kome ne možemo da pričamo, ali ćemo se svim srcem truditi se da ga ispunimo i da ga ne razočaramo. Kada ga je pritisla teška bolest, ni tada nije krenuo nazad, krenuo je tamo gde će večno živeti - kazao je Braunović.

Predsednik Skupštine kluba generala i admirala Srbije, general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović podsetio je da je Delić tokom svoje vojničke karijere više puta odlikovan i naveo da će ostati upamćen kao neustrašivi starešina, omiljen među vojnicima i kolegama, odlučan u izvršavanju zadataka i opušten u primirju.

General Delić biće sahranjen danas, na beogradskom groblju Orlovača, a opelo počinje u 14 časova.

Autor: