AKTUELNO

Jako nevreme koje je ponovo pogodilo Ivanjicu iza sebe je ostavilo razorene puteve, pokrenuta klizišta i kuće odsečene od sveta, a grom je pogodio i usmrtio jednu kravu.

Usled pokretanja tla ugrožena su i domaćinstva u selima podno Golije: Brusnik, Pridvorica, Devići, Ostatija, Srednja Reka, Ocrten, Staro Selo i Koritnik.

"Skoro svi putevi ka tim selima su danas potpuno neprohodni, ne može se do ljudi proći čak ni terenskim vozilom. Odsečeno od sveta je na desetine domaćinstava, a jedini način komunikacije sa meštanima je putem telefona. Putna infratsruktura na ovom planinskom području je potpuno uništena, a ono što je dodatno otežava situaciju jesu i pokrenuta klizišta", rekao je za RINU Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Foto: RINA

Nadležne ekipe krenuće u saniranje lokalnih puteva, ali pomoć viših instituacija u ovoj teškoj situaciji je neophodna.

"Apelujem kako na resorna ministarska, tako i na Srbijašume, da nam izađu u susret i što pre ove meštane izbavimo iz nevolje u kojoj su se našli. Na teren će izaći i komisije kako bi bila procenjena pričinjena šteta", naveo je Mitrović.

Jedino što je u ovom nevremenu zaobišlo ugrožene meštane jesu kvarovi na elektro mreži i nije bilo prekida u snabdevanju električnom energijom.

Foto: RINA

Potopljeno selo Katrga kod Čačka, izlile se Bresnička reka i Žutaja

Nevreme koje je pogodilo teritoriju grada Čačka najveće posledice ostavilo je u selu Katrga, gde je došlo do izlivanja reka Bresničke reke i Žutaje usled čega su potopljeni podrumi, fudbalski teren, njive i putevi. Na terenu su od ranih jutarnjih sati pripadnici Sektora za vanredne situacije, koji pomažu ugroženim meptanima.

Foto: RINA

"Izvlačimo vodu iz podruma, pokušavano da pomognemo meštanima koji su se našli na udaru ove poplave. Osim dve reke koje su izlile, veliki problem prave i kanali za odvod vode koji se nalaze pored puta. Ono što je pozitivno jeste da je sa prestankom padavina, nivo ove dve reke u opadanju i očekujemo tokom dana stabilizaciju situacije", izjavio je za RINU Bratislav Zečević iz Sektora za vanredne situacije u Čačku.

Foto: RINA

Ono što osim poplava meštanima dodatno otežava situaciju jeste kvar na elektromreži, a na skoro 1.000 domaćinstava je trenutno bez električne energije.

Foto: RINA

"Dalekovod sa kog se napajaju sela Bresnica i Donja Gorevnica je van napona, ekipe su na terenu i rade na saniranju, očekujemo tokom dana stabilizaciju situacije i da struja stigne u sve domove", potvrđeno je za RINU.

Foto: RINA

Usled jakog nevremena i udara groma na teritoriji grada Čačka došlo je i do dva požara koji su brzom intervencijom vatrogasnih ekipa lokaliuovani. U njima nije bilo povređenih lica, ali je pričinjena veća materijalna šteta.