AKTUELNO

Centar za nestalu i zlostavljanu decu saopštio je danas da je tokom 2021. godine u Srbiji prijavljen nestanak 2.830 osoba od kojih 45 nije nadjeno.

Pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova, taj centar u saopštenju navodi da je broj nestalih u porastu u odnosu na 2020. godinu tokom koje je prijavljen nestanak 1.372 punoletne osobe.

"Nestali ne smeju biti nevidljivi, a o nestancima je tek nedavno počelo da se govori u javnosti, dok su pre toga i nestala lica i njihove porodice za sistem bili skoro nevidljivi", navodi Centar uoči Medjunarodnog dana nestalih, 30. avgusta.

Podsetili su da je javni Registar nestalih lica (www.nestalisrbija.rs) jedan od načina kako Centar doprinosi vidljivosti nestalih lica i pomaže pri njihovom nalaženju.

Na toj platformi svaki gradjanin može da prijavi nestanak nekoga i da se javi operaterima ukoliko je video nekog ko se vodi kao nestalo lice.

Na besplatnoj telefonskoj liniji Registra (0800/200-880) svaki gradjanin može tražiti i besplatnu konsultaciju s psiholozima, navodi se u saopštenju.

#nestali