AKTUELNO

Za razliku od delta soja koji je pravio ozbiljne probleme i najmlađoj populaciji, omikron sada i kod dece daje blaže kliničke slike.

Prema rečima lekara, što se najmlađe populacije tiče, sada se više zaražavaju bebe nego deca školskog uzrasta. Bebe koje su zdrave i bez pridruženih bolesti sa omikronom prolaze lako, ali je često potrebna njihova hospitalizacija kako bi se ispratilo stanje, naročito ako se radi o deci staroj do mesec dana.Najčešći put zaražavanje je preko asimptomatskih roditelja koji i ne znaju da su zaraženi, pa tako virus nađe put i do beba. Prema trenutnim pokazateljima, za sada i kod njih nema većih zdravstvenih problema, a od simptoma može se javiti blago povišena temperatura, dijareja, ali i odbijanje hrane.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice KBC Dragiša Mišović kaže da sada ima manje zaražene dece nego u prethodnom periodu. Školske dece, gotovo da nema.

- Nema toliko bolesne dece, dosta je retko u poslednje dve ili tri nedelje. To se sporadično javlja. Mi smo imali tu malu, najmlađu decu do četiri meseca. Čak su i najmlađa deca od mesec dana bila zaražena koronom. Virus je dolazio iz okruženja, od mame, tate, ili nekoga ko brine o njima. Verovatno su bili asimptomatski, nisu ni znali da su zaraženi, pa su tako virus prenosili i na bebe, kaže dr Ostojić.

Kako dalje ističe doktorka, ono što je u ovom trenutku karakteristično je da nema težih oblika i kliničkih slika, kada govorimo o zdravoj deci koja su samo zaražena.


- Ono što je dobro, što su oni sa najblažim kliničkim slikama, blagom temperaturom, nekim odbijanjem obroka, eventualno su prisutni neki blagi respiratorni ili digestivni simptomi. Mi nismo imali ozbiljnije bolesti kod te male dece. Čekamo školsku godinu, videćemo kako će ići sa njima ako ih bude. Ali ono što je dobro i što treba naglasiti je da su kliničke slike blage, dodaje dr Ostojić.

Razlika se vidi kada je delta soj pravio komplikacije, od omikrona koji ne daje tako teške kliničke slike i kod najmlađih, pa čak i kod najosetljivijih kakve su bebe.

- Kod beba daje lakši oblik, bez upale pluća, sve izgleda kao respiratorna virusna infekcija i to prolazi. Svakako najmlađi su bili hospitalizovani kod nas, dakle, pričamo o bebama do mesec dana, jer prosto zbog svog uzrasta, i potrebe da se kod takve dece prilazi sa opreznošću zato su zadržavana u bolnici. Tu se rade laboratorijske analize, oni su na opservaciji, na posmatranju i posle par dan, ako je sve u redu sa laboratorijom i bez temperature, brzo se puštaju kući, kaže dr Ostojić za „Blic“.

Školska deca otporna

Bliži se školska godina, a mnogi strepe kako će se to odraziti na cirkulaciju virusa. Često bez simptoma, i bez ikakvih tegoba deca to prebole, ipak, ostaje bojazan da li će virus dalje preneti i na starije ukućane, bilo da se radi o roditeljima ili bakama i dekama.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović već je naglasio da školska deca sada nisu u opasnosti, te da nema razloga da škola ne počne na vreme. S druge strane stariji mogu biti u opasnosti ako se zaraze.

- Deca starijeg predškolskog uzrasta, kao i školskog najmanje se registruju kao novooboleli, što govori da taj deo populacije ima dobar imunitet i prolazi mnogo lakše. Školska deca su otpornija i mnogi nemaju nikakve simptome, sada su nekako na udaru više ovi mlađi, do četiri, pet godina. Kada krene škola, roditelji bi trebalo da obrate pažnju na to ako pak imaju simptome, da ne idu u školu. Sve se sada svodi na ličnu odgovornost, pa se savetuje da stariji obavezno budu svesni da im unučići mogu preneti virus. Ako se radi o ljudima koji već imaju neku pridruženu bolest, da drže distancu pa i da nose maske, objasnio je nedavno profesor Tiodorović.

Podsetimo, beba stara samo četiri dana zaražena je koronom i prebačena je iz GAK „Narodni front“ u Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“. Beba je stabilnih parametara, te su lekari optimistični kada je ona u pitanju.

Autor: