AKTUELNO

Zvanična informacija koju je objavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović – Batut" je da tek svaki šesti stanovnik Srbije stariji od 25 godina ima sve svoje zube, što je vrlo zabrinjavajuće stanje.

Ako želite blistav osmeh i bele zube, veoma je važno da osim higijene, pazite na izbor pića i namirnica koje unosite u organizam. Stomatolog iz Sidneja dr Lorens Nevil kaže da zeleni čaj, belo vino, pa čak i voće mogu da vam pokvare osmeh.

Piće koje je posebno štetno je zeleni čaj, koji je jedan od najgorih za zube. "Tanini su jedna od supstanci koje su poznate po bojenju zubne gleđi, posebno kada se konzumiraju nekoliko puta dnevno“, rekao je on.

Podaci Batuta

- Prеmа pоslеdnjеm Istrаživаnju zdrаvljа stаnоvništvа Srbiје iz 2019. gоdinе, u Srbiјi:

55.3% оdrаslоg stаnоvništvа prоcеnjuје stаnjе svојih zubа i ustа као dоbrо;

57.8% pеrе zubе višе оd јеdаnput dnеvnо;

16.5% stаnоvniка uzrаstа 25 gоdinа i višе imајu svе svоје zubе;

Dvе trеćinе stаnоvniка stаriјih оd 15 gоdinа (69,5%) sе izјаsnilо dа imа svоg stоmаtоlоgа;

U pеriоdu оd 12 mеsеci којi su prеthоdili Istrаživаnju svакi trеći stаnоvniк (39,4%) је pоsеtiо stоmаtоlоgа.

- Istrаživаnjе о оrаlnоm zdrаvlju dеcе u Srbiјi које је sprоvеdеnо 2019–2020. gоdinе pокаzаlо је dа u Srbiјi:

13,4% dеcе uzrаstа 12–36 mеsеci imа јеdаn ili višе каriјеsnih mlеčnih zubа, као i dа u оvоm uzrаstu višе оd pоlоvinе dеcе (52,9%) svакоdnеvnо коnzumirа slаtкišе;

50,9% dеcе uzrаstа 36–71 mеsеc imа каriјеs ili nекu njеgоvu коmpliкаciјu;

17,8% u prеdšкоlsкоm uzrаstu imа uоčljivu каriјеsnu lеziјu nа tек izniкlоm prvоm stаlnоm mоlаru;

u uzrаstu 12 gоdinа svе zdrаvе zubе imа 36% dеcе, а u uzrаstu 15 gоdinа 22% dеcе.

Od zelenog čaja zubi sive, dok crni čaj uzrokuje žućkastu nijansu. Voćni sok je veoma kiseo, što znači da je veoma štetan ako se redovno konzumira i da će dovesti do mrlja na zubima.

"Oduprite se želji da perete zube odmah nakon što popijete voćni sok, to će pogoršati oštećenje gleđi", upozorava zubar.

Ako uživate u alkoholnom piću, njegov savet je da izbegavate tamnije tečnosti. "Zamenite crvena vina čašom belog vina ili čak vodkom“, kaže. Ali, pića sa visokim sadržajem kiseline, kao što su belo vino i proseko, mogu da oslabe i oštete gleđ.

Najgora hrana za belinu zuba

Sosevi takođe mogu da prouzrokuju mrlje, posebno oni koji sadrže kurkumu, cveklu i paradajz. Svetlo voće isto može da ugrozi osmeh.

"Voće poput borovnica, kupina i jagoda, takođe su bogate pigmentacijom i doprinose prebojavanju gleđi“, rekao je stomatolog, objavio je Hayat.

On je takođe naveo namirnice koje mogu da vam pomognu da poboljšate osmeh. Namirnice koje zahtevaju puno žvakanja, poput karfiola, jabuke i šargarepe su dobre, objasnio je, jer podstiču pljuvačku koja je odličan prirodni čistač.

Sir i celer su takođe bili na listi najboljih namirnica za zube.

"Ako ne možete da odolite redovnoj konzumaciji ove hrane i pića, pobrinite se da nakon toga popijete vodu, a u slučaju pića sa visokim sadržajem tanina pokušajte da operete zube“, rekao je.

Autor: