AKTUELNO

Običaja po Srbiji ima raznih i nekad se razlikuju ne samo od kraja do kraja nego i od sela do sela.

Nedavno je jedna Beograđanka, o čemu smo već pisali, ispričala na mrežama da se na sahrani srela sa običajem koji dotad nije viđala.

Reč je o običaju koji se zove "pare na kosti" i gde svi koji su došli na sahranu ostave poneki dinar, koliko ko ima, da porodici pomognu u najtežim trenucima jer je poslednji ispraćaj izuzetno skup, a običaj i narodna verovanja nalažu da taj novac ne sme ni za šta drugo da se koristi sem za troškove oko sahrane.

Međutim, na priču Beograđanke nadovezao se jedan muškarac iz Srbije koji je opisao situaciju koja ga je zadesila kada je otišao na sahranu u jedno selo u zapadnoj Srbiji.

On je za pomenuti običaj znao i već je odvojio novac koji je planirao da ostavi pored sanduka pokojnika ali kad je to hteo da učini desilo se nešto što mu ni u snu nije moglo pasti na pamet.

Naime, on je ispoštovao običaj i ostavio novac na kovčeg pokojnika, ali onda ga je dočekalo neobično pitanje...

- "Pazite ovo.. Ja na sahrani, selo, zapadna Srbija, da ostavim novac, a on kaže: - Ime? - Molim!? - Vaše ime. Kako da vas upišem u knjigu? - Ma kakva, bre, knjiga čoveče. Izvoli. Nemoj ništa da upisuješ. (ovaj u čudu). Što? Da znaš da mi vratiš kada odem i ja?", podelio je svoje iskustvo na Tviteru.

Autor: