AKTUELNO

Ukrštanje alergija sve češće, doktor objasnio šta je to i zašto je sve rasprostranjenije!

Doktor Saša Milićević, specijalista pedijatrije rekao je za RTS da se dešava da osobe koje su alergične na ambroziju ili bokvicu dobiju alergiju na jabuku, krušku, šljivu ili kajsiju, a osobe koje su alergične na brezu često ne mogu da jedu lubenicu, dinju što predstavlja ukrštene alergije. Više od pola osoba alergičnih na polen ima alergiju na jabuke i lešnik. Reč je o ukrštenim alergijama. Alergologija je nedovoljno istražena oblast medicine, a najveći problem u lečenju je činjenica da su simptomi pacijenata drugačiji i različitog intenziteta. Ovakva stanja su posebno problematična kod dece.

"Dešava se da osobe koje su alergične na ambroziju ili bokvicu dobiju alergiju na jabuku, krušku ili šljivu i kajsiju. Osobe koje su alergične na brezu često ne mogu da jedu lubenicu, dinju, a i kivi zna da bude diskutabilan", rekao je Milićević.

Kaže da se dešava da dete koje ima alergiju na proteine kravljeg mleka dobije alergiju i na proteine kozjeg mleka, što može da zbuni roditelja. Prema njegovim rečima, alergije mogu da se dobiju bilo kada u životu i često pitaju roditelji kako je moguće da dete dobije alergiju sa 15 ili 16 godina.

"Alergija na hranu može da nestane, ali je teško tvrditi kada će to biti i da li će nestati", rekao je Milićević i dodao da u prevodu alergija znači izmenjenu reakciju. Objasnio je da se u praksi dešava da organizam na primer zrno polena prepozna kao neku opasnost i počne da stvara previše jake reakcije koje nama smetaju, što bolje živimo veće su alergije.

"Neke alergije nastaju zato što je slična hemijska struktura u polenu breze i u lubenici. Ako je neko alergičan na brezu i pojede lubenicu, to organizam zbuni i on reaguje", istakao je pedijatar i napomenuo da se hrani često dodaju mirisi i ukusi koji mogu da naprave problem.

Naveo je primer situacije kada se dete vrati sa dečjeg rođendana koje se osulo i roditelji kažu da je dete popilo tri različita soka i pojelo tri različite torte, različitih boja i onda je teško da se utvrdi na šta je dete alergično.

"Nekada je teško utvrditi alergiju. Svaka namirnica može biti alergen. Znaju se koji su najčešći alergeni - lešnici i bademi. I mala količina hrane može da bude alergen", rekao je pedijatar i podvukao da to ne mora da znači da će onaj ko je alergičan na polen biti i na dinju, ali postoji mogućnost.

Autor: