AKTUELNO

NOPS (Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača) poslednjih dana dobija povećan broj prijava potrošača na jednu firmu koja se bavi prodajom od vrata do vrata.

vo nije prvi slučaj prevare potrošača u kojoj im se nudi proizvod uz neki "besplatan" poklon, a kasnije se ispostavi da je cena višestruko veća od ugovorene prilikom ugovaranja transakcije na vratima vašeg doma.

- Prilikom pozivanja potrošača u cilju ugovaranja dolaska prodavca na adresu, saopštava im se iznos od 790 dinara mesečno na godinu dana. Nakon obavljene posete potrošačima ugovor se znatno promeni i iznosi neverovatnih 99.990,00 dinara!

Potrošači moraju da pročitaju svaki ugovor pre potpisivanja i da sa povećanom pažnjom pristupe svakom ovakvom slučaju. Nije dovoljno verovati, jer postoje i oni "trgovci" kojima je jedino bitno da ostvare profit bez obzira na posledice - navode iz NOPS-a.

NOPS je uputio zahtev firmi koja trenutno vara ljude i upućen im je zahtev da bez odlaganja prestanu sa ovakvom praksom. Ukoliko ne postupe po zahtevu, pokrenuće se postupak u cilju zaštite prava potrošača.

Iz potrošačkih organizacija upozoravaju građane da je najvažnije da robu kupuju od registrovanih prodavaca jer tada mogu da budu sigurni da u slučaju da nešto ne bude u redu, mogu da se zaštite i ostvare svoja prava. Ovog leta ima mnogo primedbi građana koji su žrtve trgovaca koji nude različite proizvode sa zdravstvenim efektima.

Roba poput prekrivača, masažera i uređaja za čišćenje, koji su dobor obučeni trgovci ranije nudili na prezentacijama, sada se prodaje tako što oni pozivaju kupce telefonom i tako im predstavljaju ponudu koja se "ne odbija". Obično je reč o prodaji robe na više rata, uz obavezne poklone, a kada se oni odluče za kupovinu, roba se isporučuje na kućnu adresu.

U takvim slučajevima, kupci ne uspevaju da raskinu sporan ugovor niti da stupe u kontakt sa prodavcima Iz NOPS-a napominju da je važno da kupci znaju da u ovakvim vrstama trgovine postoji zakonski rok od 14 dana za odustanak bez ikakvih posledica pod njih, a ukoliko ne uspeju, mogu da se obrate za pomoć pravnicima koji rade u okviru Savetovališta za potrošače.

Pravnici ističu da u ovakvim ugovorima ima dosta nepravilnosti, a najčešće je to što im prilikom kupovine nije priložen i obrazac za odustanak od kupovine na koju imaju pravo po zakonu. U potrošačkim organizacijama podsećaju da je važno znati da u slučaju da trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija, kupcima ne dostave ovaj obrazac, kupci imaju pravo da od ugovora o kupovini odustanu u roku od godinu dana.

Autor: