AKTUELNO

Letnja sezona se privodi kraju i ljudi se uveliko vraćaju sa svojih odmora, pa se ovih dana, odnosno krajem avgusta, tradicionalno očekuju velike gužve na graničnim prelazima, a o čemu građane upozorava i JP "Putevi Srbije".

Kako, naime, piše u saopštenju pomenutog javnog preduzeća, zbog povratka građana sa godišnjih odmora, tokom predstojećeg vikenda koji je jedan od najfrekventnijih u godini, očekuje se povećan intenzitet saobraćaja na svim putnim pravcima u Republici Srbiji, te objašnjavaju šta je urađeno da predstojeći period prođe u najboljem redu.

- "Putevi Srbije" spremno i organizovano dočekuje predstojeći vikend, intenziviran je rad na naplatnim stanicama, svi kanali za naplatu putarine, za distribuciju kartica i kanali za elektronsku naplatu putarine (ENP) su u funkciji 24 časa dnevno bez pauze. Povećan je broj inkasanata na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila usled pojačanog saobraćaja na autoputevima u Republici Srbiji - poručuju iz ovog preduzeća.

Ukoliko se u obzir uzmu, pored "povratnika" i oni građani koji tek sada planiraju putovanje na more, sasvim sigurno je da se gorepomenuta situacija neće dopasti srpskim turistima i da nas očekuje "poplava vozila" na putevima.

Foto: Tanjug/Aleksandra Orlić

Međutim, za takve ipak postoje načini i rešenje da izbegnu očekivane gužve i bez stresa stignu do svojih odredišta, bilo da putuju za inostranstvo, ili se vraćaju za Srbiju.

Kojim putevima je najbolje ići

Tako, svi oni koji se iz Grčke vraćaju za našu zemlje ili iz Srbije putuju tamo preko Severne Makedonije i ne žele da na prelazu Preševo-Tabanovci čekaju više od 4 sata, mogu da se opredele i za alternativne prelaze.

Jedan takav je granični prelaz Prohor Pčinjski-Pelince, gde se gotovo uvek odvija saobraćaj manjeg intenziteta i na kom su zadržavanja automobila prava retkost, dok je njegovo radno vreme takođe pristupačno jer radi sve od 00-24 sata.

Ukoliko se odlučite za njega, međutim, budite na oprezu, jer iako vas očekuje dobar put, ima dosta krivina, sporije vožnje, više kilometara, kao i neznatno veći troškovi za gorivo.

Velike gužve tokom čitave letnje sezone beležene su i na graničnom prelazu Batrovci, a prema Hrvatskoj, koja je nekada umela da potraje i po 5 časova. Za sve one putnike koji planiraju da putuju kod komšija ovih dana, ili da se odande vrate za Srbiju, preporučuje se, zato, granični prelaz Šid, koji je od Batrovaca udaljen svega 11 kilometara.

Za one koji se vraćaju ili putuju za Crnu Goru ovih dana, odnosno krajem avgusta, najbolje i najmanje stresno biće ukoliko izbegnu popularan granični prelaz Dobrakovo-Gostun, kojim se najviše putuju i vraća sa Jadrana, i umesto njega izaberu i imaju u vidu granični prelaz Ranče-Jabuka i Čemerno-Čemerno koliko su mnogo manje posećeni i gde gužve gotovo da nema.

Kada je najbolje putovati

Dugogodišnje iskustvo, pored najboljih alternativnih pravaca, pokazalo je i koji su to dani u nedelji ali i tačno vreme kada su putevi prema moru najprohodniji i kada srpske turiste na istim očekuju minimalne gužve i zadržavanja.

Kada je o Grčkoj reč, svakako je najbolje izbegavati petak i subotu za odlazak tamo, dok su nedelja i ponedeljak najgori kada je izlazak iz te zemlje i povratak za Srbiju u pitanju, te je najbolje, pokazalo se, putovati i vraćati se sa putovanja radnim danima.

Pored toga, dobro je poznato i da su najveće gužve bilo gde da se uputimo, najveće upravo 1, 15. i poslednjih dana u mesecu, pa se tada putnicima savetuje da putuju noću, jer će u tom slučaju na dobro poznatim zakrčenim graničnim prelazima, ako se tamo nađu u 4 ujutru, čekati veoma kratko.

Foto: Tanjug/Aleksandra Orlić

Pojačana kontrola policije

S obzirom na to da se očekuje povećani intenzitet saobraćaja na svim putevima kroz Republiku Srbiju zbog završetka turističke sezone i početka školske godine, pripadnici policije i Uprava saobraćajne policije sprovodiće akciju pojačane kontrole tokom predstojećeg vikenda, usmerene na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje.

Analize pokazuju da je najčešći uticajni faktor koji uzrokuje saobraćajne nezgode sa poginulim licima neprilagođena brzina, a o značaju sigurnosnog pojasa govori podatak da od 46 putnika koji su poginuli u vozilima od početka godine, čak 36, nije koristilo sigurnosni pojas (78 odsto), a od 106 poginulih vozača sigurnosni pojas nije koristilo njih 55 (52 odsto).

Takođe, zbog saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u prethodnih nekoliko dana, a u kojima su učestvovali autobusi koji su prevozili putnike u međunarodnom prevozu u turističke svrhe, kontinuirano će se na najvažnijim putnim pravcima sprovoditi kontrola autobusa i vozača koji obavljaju prevoz putnika na međunarodnim relacijama, sa akcentom na otkrivanju prekršaja nekorišćenja propisanih odmora i prekoračenja dozvoljenog upravljanja vozilom.

Zbog početka školske godine, saobraćajna policija će sprovoditi mere koje se odnose na bezbedno učešće učenika osnovnih škola u saobraćaju, a naročito učenika prvog razreda. U zonama škola će se vršiti otkrivanje prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu i nepropisnog prevoženja dece, a radarskim uređajima će se kontrolisati brzina kretanja vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a na turističke agencije i prevoznike da obezbede vozačima odgovarajuće uslove za korišćenje zakonom propisanih odmora, prenosi "Rina".