AKTUELNO

U nesreći na auto-putu kod Leskovca, između Pečenjevca i Lipovice, juče ujutru se prevrnuo autobus sa srpskim turistima koji su se vraćali iz Grčke. U udesu jedna osoba je izgubila život, a 22 su povređene.

Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, je naveo da će istragom biti utvrđene okolnosti nastanka nesreće kod Leskovca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svetska statistika kaže da se oko 25 odsto svih nezgoda dogodi zbog ometanja pažnje vozača. Kada to kažemo najčešće mislimo na mobilni telefon, ali kada su u pitanju profesionalni vozači to je najčešće zapitkivanje. Izuzetno je važno da bude potpuno usredsređen na svoj posao - dodao je Stamatović.

On je podsetio da je radno vreme vozača precizno definisano.

- Mora biti odmoran i koncentrisan. To je težak i odgovoran posao. Prevozi se veliki broj ljuda, veliki tereti...Oni mogu maksimalno da voze devet časova u toku dana, ali zavisno od dužine deonice mogu biti sami u posadi ili u dvojnoj posadi - naveo je Stamatović.

Osvrnuvši se na navode o tome da se vozač žalio na zdravstvene tegobe neposredno pre nesreće, istakao je da profesionalni vozači moraju kod sebe imati lekarski pregled, koji ne sme biti stariji od tri godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Izuzetak su vozači stariji od 65. godina, kod njih lekar može zatražiti i češće preglede. Kada je reč o prevozu dece, lekarski pregledi se sprovode na godinu dana i to će novim zakonom biti unapređeno - rekao je Stamatović.

Podvukao je da je za duga putovanja neophodna priprema i da je za profesionalne vozače precizno definisano koliko treba da odmore.