AKTUELNO

Sve je veći broj žena koje ili uopšte ne prijavljuju nasilje koje im se desi ili to urade tek posle nekoliko meseci rekla je za Pink Hajria Ramadani, predsednica Udruženja žrtve nasilja "HAJR" a kao glavne razloge za to navela je strah, nesigurnost i nepoverenje.

- Mi imamo 12 timova u udruženju koji pružaju pravnu i psihološku pomoć žrtvama nasilja. Žrtvama pomažemo i tako što im pronalazimo posao i smeštaj. Imamo jako dobru saradnju sa MUP-om gde prijavimo žrtve nasilja ali ih zamolimo da ne pišu adresu, jer postoji taj problem u sudstvu gde pitaju pred nasilnikom za adresu, što ne sme da se dešava - kaže Ramadani.

Ona je prokomentarisala i nedavni slučaj gde je žrtva prijavila nasilnika tek posle određenog vremena jer je nasilnik na položaju.

- Zašto je čutala do sada - verovatno jer nije imala podršku svojih najmilijih i nije imala podršku institucije, jer ako je već na položaju, ona je verovatno mislila da je nedodirljiv i da za njega nema zakonske regulative, međutim za svakog nasilnika postoji zakon bez obzira na njegovu profesiju i položaj - zaključuje Hajria.

Ona je poručila žrtvama nasilja da, ukoliko institucije ne reaguju, prijave problem bilo kome, prijatelju, kolegi ili kolegenici, bratu, sestri... neko će svakako odreagovati, a tu su i organizacije kao što je "HAJR".

- Ja hoću da pošaljem poruku da svoj problem žrtve iznesu javno da bi se ovo nekako zaustavilo, nema čega da se stide. One nisu uradile ništa pogrešno, pogrešno je uradio nasilnik - rekla je Hajria.

Žrtve nasilja kojima je potrebna pomoć mogu se obratiti Udruženju "HAJR" na telefon 064 482 9 599 ili lično na adresi Obilićev venac broj 4 u Beogradu od 8 do 9 sati.

#HAJR

#Hajria Ramadani

#Nasilje