AKTUELNO

Visinski ciklon sa jezgrom hladnije vazdušne mase iznad našeg područja doneo je Srbiji oblačnost sa padavinama, i u našoj zemlji tokom vikedna vreme je umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za „Blic“ da se u nedelju pre podne u Vojvodini očekuje razvedravanje, pa će od sredine dana biti sunčano.

-U ostalim predelima Srbije postepeni prestanak padavina i razvedravanje očekuje se posle podne i uveče. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 22°C na jugu Srbije do 32°C na severu Vojvodine, u Beogradu do 27°C – kaže Đurić.

Početkom sledeće sedmice očekuje se postepeno slabljenje visinskog ciklona, pa se u Srbiji očekuje znatno toplije i pretežno sunčano, uz dnevni razvoj oblačnosti i tek ponegde uz ređu pojavu pljuska sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak i utorak od 29 do 33°C, u Beogradu do 32°C.

U sredu i četvrtak nad Srbijom se očekuje prostiranje termičkog greneba na visini, pa će sa jugozapada uslediti advekcija vrele vazdušne mase, porekom sa severa Afrike. Očekuje se sunčano i veoma toplo.

Maksimalna temperatura biće preko 35°C, a u četvrtak i do 38-39°C.

-U petak se sa severozapada očekuje prodor visinskog ciklona i narušavanje termičkog grebena, a u sklopu visinskog ciklona i hladnog fronta sa severozapada očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode, jer će se nad našim područjem sukobiti vrela vazdušna masa sa juga i hladna sa severa, a tako će biti raspoređena i temperatura – kaže Đorđe Đurić.

Maksimalna temperatura u petak biće od 28°C na severozapadu do 38°C na istoku Srbije, do kraja dana u svim predelima u osetnijem padu, a vetar će biti u skretanju na jak severozapadni.

U Srbiji će tokom narednog vikenda biti osetno svežije i promenljivo oblačno, još u subotu ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i uz jak severozapadni vetar, dok će u nedelju biti suvo.

Maksimalna temperatura biće u daljem padu i u nedelju će u većini predela biti oko 25°C.

Od 22. avgusta uslediće stabilizacija vremena i povratak leta, a temperature će biti u porastu na vrednosti koji stepen iznad 30.

Autor: