AKTUELNO

Nesrećna žena je na bolovanju, a incident se, kako saznajemo, desio još u decembru 2021. godine.

Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije na Košutnjaku uhapšen je nakon što je napao radnicu. Verbalno i fizičko nasilja odigrali su se pred dva svedoka – sekretaricom i službenicom.

Nesrećna žena je na bolovanju, a incident se, kako saznajemo, desio još u decembru 2021. godine.

Dejan Nestorović, direktor NVO Sigurna pozicija podseća da je, prema nalogu ministra za omladinu i sport Vanje Udovičića, Bojović smenjen, ali da se postavlja pitanje koliko još ovakvog nasilja postoji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Videli smo na snimku da se jedna žena maltretira, ne samo verbalno. Mučki ju je odgurnuo i postavlja se pitanje koliko je dugo ona trpela torturu. Da li je iko ikada njega smeo da prijavi i kako je on na čelu jedne institucije koja ima i obrazovni karakter? – zapitao je Nestorović gostujući u “Novom vikend jutru” sa Jovanom Jeremić.

Dodaje da na “čelu jedne državne institucije imamo takvog uzurpatora”.

On meni više nikada u životu ne bi kročio ni u jednu državnu instituciju! Može u privatni sektor, ali ne u sportsku i obrazovnu instituciju. Koliko dugo ona trpi nasilje?

Nina Mitić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ističe da nadležni organi moraju da rade svoj posao i da je Bojović već priveden.

- Svaki građanin i građanka imaju pravo da se brane, a videćemo epilog. Ovde imamo zlostavljanje na radnom mestu i rodno zasnovano nasilje – kaže Mitićeva za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je nasilje tema o kojoj se mora pričati, i postavlja pitanje da li bi se ova polemika pokrenula da u javnost nije isplivao snimak zlostavljanja.

- Koliko nasilja se dešava iza zatvorenih vrata? Ja potpuno razumem strah žena koje nisu dovoljno osnažene. Mnogo radim sa ženama žrtvama nasilja i najteže je dopreti im do svesti o tome da one jesu žrtve – kaže Mitićeva.

Poruka svim ženama je, dodaje, da nisu same, ali ne može se očekivati pomoć ako se nasilje ne prijavi.