AKTUELNO

Pukovnik dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice na Karaburmi, kaže da je situacija sa koronavirusom trenutno nešto povoljnija u odnosu na dane iza nas kada su brojke bile vrtoglavo visoke.

Bez obzira što brojke zaraženih rastu na dnevnom nivou, to za nas nije bitno, već je važan broj hospitalizovanih pacijenata, priča Udovičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Mi smo očekivali da će brojke biti značajno veće početkom avgusta, međutim brojke padaju i kod nas i u Batajnici. Prvi put se susrećemo sa epidemijskim niskim talasom u ovo vreme, ali tu ima uticaja to što se društvene aktivnosti vrše napolju, a i dobri deo Beograđana je van Beograda, tako da očekujemo da će ovo stanje da se produži u avgustu i da će se ovo spojiti sa talasom koje nas čeka u septembru - rekao je Udovičić.

Kako je istakao, ovo je dobro jer će zdravstveni radnici koji su na odmorima napuniti baterije, kako bi bili spremni za jesenji talas koj se očekuje.

- Treba voditi računa o dve kategorije pacijenata. To su stari, teško bolesni koji su na mnogim terapijama, to su srčani, plućni bolesnici, i oni sa malignim bolestima. O njima posebno kući treba voditi računa... Drugi pacijenti su oni koji dolaze iz ne kovid bolnica - dodao je Udovičić.

Autor: