AKTUELNO

Od kako je uginuo aligator Čabulitis u zoološkom vrtu u Rigi u Litvaniji 2007. godine u svojoj 75. godini, beogradski Muja postao je i zvanični rekorder u dužini života ove vrste. Izučavaoci reptila zato sa oduševljenjem prate svaki mesec njegovog života. Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

Američki aligator Muja doputovao je u Beogradski zoološki vrt godinu dana po njegovom osnivanju, u septembru 1937. godine, zajedno sa još jednim aligatorom. Nije poznato iz kog je vrta stigao, ali je zasigurno doputovao iz Nemačke. Podaci iz arhive svedoče o tome da je Muja već tada bio odrasla jedinka, pa ne čudi da se smatra da on ima više od 85 godina.

- Muja je jedan period delio prostor sa ženkom, ali je jedan od čuvara pre pola veka greškom pustio u bazen vrelu vodu i ona je tad uginula - kažu u Zoološkom vrtu i dodaju da se dosta dugo nije znalo da li je šezdeseih godina preživela ženka ili mužjak.

Foto: TV Pink Printscreen

Život i zvanično najstarijeg aligatora na svetu bio je sve samo ne miran i ušuškan. Muja je jedan od retkih stanara vrta koji su preživeli Drugi svetski rat tokom kojeg je vrt, u dva bombardovanja grada, bio gotovo potpuno razoren. Kada su Nemci ušli u Beograd, upravo im je Beo zoo vrt služio kao uporište, pa su i tada stradale životinje, koje su vojnici ubijali kako bi se prehranili, ali i iz obesti. Muja je preživeo, pa je tako bio svedok velikih kriza, kao i bombardovanja 1999. godine koje je bilo stresno i za životinje u vrtu.

Pored toga, pričaju u vrtu, Muja je i dalje u prilično dobroj kondiciji, a sve što je proživljavao nije uticalo na njegov apetit. Hrani se jedanput nedeljno, a pojede po pet, šest kilograma mesa.

Ime aligatora iz Beograda pominje se u brojnim istraživačkim radovima posvećenim ovoj vrsti reptila. Najčešće se navodi da je skoro nemoguće postaviti gornju granicu života američkog aligatora, jer su dugo bili ugrožena vrsta, pa čak i pred istrebljenjem. Većina čipovanih životinja bi stradala od metka lovokradica ili pasioniranih lovaca, pa ne čudi interes za aligatora svetskog rekordera u dugovečnosti.

Autor: Z. Lazarević