AKTUELNO

NEZAPAMĆENI požar na Vršačkim planinama, koji je u subotu popodne izbio na padini iznad samog grada, izazvan je ljudskim faktorom, saznaju „Novosti“.

Šumari Šumske uprave „Vršac“ su, kako je rečeno, oko tri sata popodne prijavili vatrogascima da je na potezu oko starog hotela, koji se nalazi na samom spoju urbanog dela grada i šume, na tri-četiri mesta zapaljena vatra, koja se otela kontroli.

Plamen se i pre nego što su vatrogasne jedinice stigle na lice mesta velikom brzinom proširio po vertikali, te je od hotela do prostorija Kluba ekstremnih sportova na bregu stigao za manje od 10 minuta. Još desetak minuta mu je trebalo da dođe i do vrha brda, na kom se nalazi Vršačka kula.

Saznajemo i da se radilo o prizemnom požaru, koji je zahvatio „samo“ travu i suvo granje. Nisu gorele krošnje, zbog čega je procenjeno da nije potrebno da se vatrena stihija gasi iz vazduha.

U gašenju požara sa zemlje bile su uključene vatrogasne jedinice iz Vršca, Pančeva, Bele Crkve i Plandišta, kao i pripadnici MUP, šumske uprave i radnici JKP „Drugi oktobar“.

Tamo gde vatrogasna vozila i cisterne „Drugog oktobra“ nisu mogle da priđu, zbog nepristupačnog terena, naprtnjače pune vode do žarišta su prevozili šumari svojim „ladama nivama“.

Prema prvoj proceni, izgorelo je tridesetak hektara šume. Vršačka kula, repetitor, klub „Izazov“ i nekoliko vikendica, koje se nalaze sa druge strane brda kod starog repetitora, spašene su od vatrene stihije, koja im je prišla na svega nekoliko metara.

Vatra je nakon 15 sati borbe ugašena, ali su ekipe i dalje na terenu, da reaguju u slučaju da vetar i toplo vreme ponovo raspire vatru.

Zbog sigurnosti, građanstvu je zabranjen odlazak u taj teo Vršačkih planina.

Autor: