AKTUELNO

PIK cvetanja ambrozije očekuje se polovinom avgusta i trajaće do kraja septembra.

Iako je cvetanje počelo još polovinom jula, ova korovska biljka još ne zadaje velike probleme alergičnim osobama, kao što su curenje nosa, svrab očiju i nosa, a kod ozbiljnijih slučajeva i gušenja.

U Agenciji za zaštitu životne sredine, koja radi monitoring alergenih biljaka za celu Srbiju, kažu da u prestonci postoje dve merne stanice koje detektuju prisustvo polena u vazduhu - u Novom Beogradu i na krovu agencije. Kako ističu, jedna merna stanca pokriva radijus od 30 do 50 kilometara.

- Puna faza cvetanja ambrozije počinje od polovine avgusta i traje do kraja septembra - navode u Agenciji. - Najveće vrednosti svih polena, pa i ambrozije, jesu u prepodnevnim časovima kada je blago toplo i vetrovito. Vetar pomaže raspršivanju polena, koji leti i više od 100 kilometara od mesta izvora. Zbog toga se, osobama koje su alergične, ne preporučuje izlazak u prirodu u tom delu dana.

Zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koja izazivaju razne tegobe. One mogu biti lakše, poput curenja nosa, ali i mnogo neprijatnije, kao što su otežano disanje, bol u grudima i gušenje, malaksalost organizma, koje u pojedinim situacijama potpuno onemogućavaju normalno funkcionisanje.

U prestonici su najveći "rasadnici" njive na obodu grada, priobalje Save i Dunava, kao i napuštene građevinske i poljoprivredne površine. Za uništavnje ambrozije, kažu da je povoljan mesec jun, tako da je sada kasno da se uništava ovaj korov, jer se širi rasipanje polena. Ako se zaore strnjikom, ova korovska biljka posle mesec dana nabuja.

Autor: