AKTUELNO

Čovek koji nije imao testise i kome je hirurg urolog svetskog glasa prof. dr Miroslav Đorđević transplantirao testis od brata blizanca postao je nedavno otac na radost svih aktera ove neverovatne priče koja je ušla u anale svetske hirurgije, te je u Srbiji rođena prva beba posle transplantacije testisa.

Kao i uvek, između dva puta i dva izazova profesora Đorđevića uspevamo da uhvatimo dok se sprema za odlazak u Njujork, gde već pet godina radi s kolegama u bolnici "Maunt Sinaj", jednoj od najprestižnijih na planeti. I jedan je od retkih naučnika kojima Amerika uvek otvara vrata, a koji su svet zadužili svojim radom, rezultatima i poduhvatima. Dok čekamo na nove dobre vesti, prof. Đorđević nam priča o najboljem mogućem ishodu jednog od njegovih poslednjih poduhvata - bebi koja je rođena posle transplantacije testisa.

Prof. Đorđević je uradio transplantaciju testisa kod jednojajčanih blizanaca krajem 2019. godine u Beogradu, u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova", gde je i zaposlen kao dečji urolog i hirurg. I sada je primalac testisa s doktorom i njegovim timom podelio radost jer se ostvario i kao roditelj.

- Uradili smo transplantaciju testisa kod istojajčanih blizanaca, što znači da je njihov genetski materijal identičan. To nam je olakšalo napore, s obzirom na bioetičke principe, pre svega uključivanja pacijenta na ponekad jako tešku i zahtevnu imunosupresivnu terapiju, a u daljem toku postoji i mogućnost da neko s doniranim testisom postane otac, a da je genetski materijal neispitan. Ovde je sve bilo znatno lakše i prvi cilj nam je bio da našem pacijentu omogućimo da u slučaju uspešne transplantacije nastavi da živi kao i svaki zdrav muškarac, sa svojim testosteronom, a ne kao prethodnih tridesetak godina s potrebom da muške hormone prima na 10 do 15 dana - objašnjava prof. Đorđević za Kurir.

Pripreme za ovaj poduhvat trajale su gotovo godinu dana.

- Brat davalac već je ostvario svoje potomstvo i analizama smo utvrdili da oba testisa funkcionišu potpuno. Brat primalac je zbog urođene mane ostao bez svojih testisa i već pre puberteta je uključen na supstitucionu terapiju testosteronom kako bi se razvijao kao muškarac. Naš veliki uspeh u transplantaciji materice iz 2017, koju smo izveli u "Tiršovoj" kada smo od jednojajčane bliznakinje transplantirali matericu njenoj sestri, što je tada izvedeno prvi put u svetu s jednojajčanim pacijentkinjama, bio je povod da mi se ova dvojica braće jave i pitaju me za mogućnost transplantacije testisa - priča prof. Đorđević.

ŽENA S PRESAĐENOM MATERICOM RODILA DETE

Vest koja je obišla svet pre nego što su braća blizanci potražili prof. Đorđevića u nadi da će jedan od njih rešiti životni problem, bila je ona o čuvenoj operaciji izvedenoj marta 2017. u "Tiršovoj", a međunarodni tim stručnjaka predvodio je ko drugi nego prof. Đorđević. Bila je to, u tom trenutku, tek 12. transplantacija materice u Evropi, ali prva u svetu po tome što su pacijentkinje jednojajčane bliznakinje. Imale su 37 godina. Jedna od njih je rođena bez materice, pa je druga, pošto je rodila troje dece i ostvarila se potpuno kao majka, odlučila da pomogne sestri da se i ona ostvari kao majka. Operacija i misija su uspele, pa je 15 meseci kasnije sestra s presađenom matericom rodila sina.

Tim lekara, na čijem čelu je prof. Đorđević, proverio je tada podudarnost, genetske osnove i kompletno zdravstveno stanje i konstatovali su da mogu da izvedu ovaj poduhvat.

- Ovo je tek druga transplantacija testisa u svetu. Prva je urađena po istom principu još davnih sedamdesetih u Americi. Nama je to predstavljalo veliki izazov jer je deo našeg velikog projekta transplantacije genitalnih organa kod transrodnih osoba. Sve pripreme su protekle po programima i projektima koji se koriste za sve poznate transplantacije, tako da smo na Dečjoj klinici u Tiršovoj postigli veliki uspeh.

- Rezultat je bio vidljiv već nakon nekoliko dana jer se nivo testosterona stabilizovao na referentne vrednosti, što je bila potvrda da je transplantacija uspešno završena i da je testis počeo da radi u telu brata koji je primio organ. Takođe, nivo hormona je ostao u dobrim vrednostima i kod brata koji je podario testis, što nas je posebno obradovalo jer se sve završilo na najbolji mogući način - naglašava prof. Đorđević i dodaje:

- Biopsija testisa je nakon godinu dana pokazala očuvanu spermatogenezu i to je bio signal da se može pokušati s vantelesnom oplodnjom u cilju ostvarivanja potomstva. Sve nas je obradovala vest da je embrion uspešno implantiran, trudnoća je protekla uredno i na kraju smo se svi radovali, a najviše roditelji, ostvarenom potomstvu.

Autor: