AKTUELNO

​Delegacija Republičkog geodetskog zavoda koju su činili direktor RGZ-a mr. Borko Drašković i v.d. pomoćnik direktora Sektora za razvoj Darko Vučetić, na poziv Ujedinjenih nacija, predstavili su rezultate rada na implementaciji Integrisanog okvira za geoprostorne podatke kao i model izrade Socio-ekonomske studije uticaja geoprostornih podataka koju je Srbija izradila među prvima u svetu. Studija je izrađena u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ u saradnju sa Svetskom bankom.

Na panelu u sedištu UN-a su, pored predstavnika RGZ-a bili i predstavnici Australije i Novog zelanda kao i predstavnici Svetske banke. Zaključak prisutnih je da je Srbija uradila veoma mnogo na polju integracije geoprostornih podataka i domena zemljišne administracije i da je pristup koji je primenjen recept za mnoge zemlje sveta.

Foto: RGZ

​Na glavnoj sednici 12. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Njujorku, Darko Vučetić je kao član izvršnog odbora ove organizacije za Evropu predstavio poziciju Evropskih zemalja u vezi primene geoprostornih podaka u efikasnoj zemljišnoj administraciji, naglasivši da je integracija okvira za efikasnu zemljišnu administraciju i okvira za upravljanje geoprostornih informacija od presudne važnosti. Takođe, predstavnik RGZ-a je ispred svih evropskih zemalja predstavio poziciju Evrope u domenu vodnih geoprostornih informacija pohvalivši činjenicu da je odlučeno da se i ovaj važan deo rada ovog tela veže za integrisani okvir za geoprostorne informacije.


​Učešće delegacije Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da Republika Srbija i Republički geodetski zavod uživaju veliku međunarodnu reputaciju i ugled zahvaljujući ostvarenim rezultatima i reformi koje Republika Srbija sprovodi u ovoj oblasti poslednjih nekoliko godina.

Autor: