AKTUELNO

Na jučerašnji dan navršilo se se 27 godina od akcije "Oluja" u kojoj je proterano čak 250.000 Srba iz Hrvatske, a 1.852 je ubijeno ili se vodi kao nestalo.

Dragana Đukić, predsednica Udruženja nestalih i prognanih, istakla je da se nerado vraća na dešavanja od pre 27. godina, ali da te stvari nikako ne smemo da zaboravimo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sećam se tog jutra, tu su bile granate, i jedini spas u svoj toj brzini i strahu bile su kolone. Nismo razmišljali šta će da se desi i kako. Najbitnije je bilo da izađemo živi. Ja sam tada razdvojena od brata i oca, a brata sam našla posle 16 godina, kada smo imali sreću da možemo da ga sahranimo. Otac je bio zarobljen, i pronašli smo ga uz pomoć Crvenog krsta, bio je civil, namučen i vidno povređen - kaže ona.

Jako je tužno to što pojedini slave Oluju, to porodice dodatno povređuje, navela je Đukić.

Koliko god da su različiti pogledi na te dane, nemoguće je da ne postoji to osećanje... Značajno je da se suočimo sa prošlošću i shvatimo da moramo da živimo jedni pored drugih, i da je i tada bilo žrtava - navodi ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekla, porodice koje su izbegle su smogle snage da krenu da traže nastradale, dok Hrvatska strana i dalje nije spremna da otkrije grobnice prepune srpskih žrtava.

Autor: