AKTUELNO

Kako ističe prof. Vladimir Jakovoljević u ovom talasu dosta dece obeljeva, ali je istakao i dobru stvar da zdravstveni sistem nije ugrožen

Mnogi, posebno mladi, koji su zdravi i bez pridruženih bolesti, sada dobijaju simptome nalik prehladi, pa i ne mare je li korona ili neki drugi letnji virus, zapravo svejedno im je, lako će da prebole. Opušteno šetaju okolo, ne pomišljajući da se testiraju ili odu u kovid ambulantu.

Ako neko ima kovid infekciju, treba da se izoluje bar sedam dana jer može da zarazi mnogo drugih s kojima je u direktnom ili indirektnom kontaktu, a kontakti nemaju zakonsku obavezu da budu u izolaciji. I tako virus ide dalje. Ako neko smatra da ima samo prehladu, ipak bi trebalo da se testira, posebno ako ide na posao ili u neki kolektiv.

O ovoj temi je govorio prog. Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

- Pokazalo se ranije da kada je grip u pitanju da svako ko je ikad primio ikad 1 vakcinu protiv grupa da su mogućnosti da fatalno završi od grupa - minimalne, odnosno da ne postoje - rekao je prog. Vladimir Jakovljević i dodao:

- Karakteristično je da u ovom talasu dosta dece oboljeva. Međutim, ono što je dobro u svemu tome, je da je broj na respiratorima dvocifren, kao i da broj onih koji su na bolničkom lečenju nije ugrožavajući za zdravstveni sistem. Mislim da kada smo izdržali onaj talas omikrona u januaru i februaru, sada je drugačije i da je mnogo manji izazov za zdravstveni sistem. Naravno, ne treba biti neoprezan. Svima onima koji su kompromitovani savetovao bih 4. dozu vakcine i da se uzdržavaju od nekog rizičnog ponašanja - zaključio je prof. Jakovljević.

Autor: