AKTUELNO

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatskih snaga na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

U toj akciji proterano je između 200.000 i 250.000 Srba a ubijeno je ili nestalo više od 2.000 ljudi.

Među žrtvama te akcije hrvatske vojske i policije su 553 žene, a 80 odsto njih je bilo starije od 60 godina. U srpskoj javnosti o toj akciji se govori kao o najvećem etničkom čišćenju na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Savo Štrbac, iz Veritasa, rekao je da ćemo večeras imati prilike da opštirnije objasnimo neke stvari. Kako kaže, Oluju razlikuje što je među žrtvama 66 procenata civila, od toga 30 procenata su žene.

Štrbac je pozvao porodice koje su se razišle širom sveta da se jave kako bi što verodostojnije popisali broj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Proverite ima li vaših članova na spisku, a ako nema, vrlo brzo i lako možete ih prijaviti - rekao je Štrbac.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, rekao je da ova vlast od 2012. polaže veoma veliku pažnju na kulturu sećanja i obeležavanje svih ključnih mesta iz bliže istorije našeg naroda, karakterisane patnjom i mučenjem.

- Prethodne vlasti, istina, nisu puno marile za to. Mislim da je poenta ovakvog obeležavanja ta da se dešava tamo gde ima najveći broj onih koji su ovde pronašli novi dom nakon tog progona - rekao je Krstić.

Kako kaže, obeležavanje ima nekoliko ciljeva, jedan je pokazivanje pijateta prema žrtvama, drugi, da se preživelima kaže da su među svojima i u svojoj zemlji, kao i da se brine o njima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Treća stvar koju ova vlast pokušava jeste da taj falsifikat istorije, gde neki hoće da kažu da su žrtve bili dželati, ovakvom vrstom podsećanja, otvori oči - rekao je Krstić.

Zoran Milivojević, diplomata, rekao je da se danas a i zbog istorije otvara kao tema sve ono što je radila Hrvatska.

- Ideologija hrvatskog društva počiva na svemu tome, 'Oluja' ruši mnoge mitove, kada bi se stavila na mesto koje zaslužuje i kada bi se priznalo šta se tamo dešavalo, mnogo toga bi se dovelo u pitanje - rekao je Milivojević.

Milivojević je rekao da je Patrijarh poslao tri važne poruke, a to su najpre, da ne smem nikada da zaboravimo, da uspomena mora da se čuva.

- Sve može da se prašta, ali nikada ne može da se zaboravi. Druga poruka je kontinuitet zločina, praktično se vidi da postoji nešto što je u biću u Hrvatskoj, gde nema razlike između duhovnih i svetovnih ličnosti i lica. Ono što je suština priče jeste da pogrom srpskog naroda od strane Hrvata traje, nije nikada prekidan i i dalje traje - rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Krstić je rekao da u Hrvatskoj možemo da vidimo cinizam i danas, gde pokušavaju da uzmi i dalje ono što se uzeti ne može, proglašavajući Teslu Hrvatom, i stavljajući ga na evro.

On je rekao da je u tri četiri dana čitav jedan narod eliminisan sa jednog prostora.

Krstić kaže da se svi bojimo da kažemo ono što piše u svakom udžbeniku prava, a to je da je eliminacija jednog naroda genocid.

Milivojević je rekao da ne očekuje da se neko izvini, niti da preispituje svoju savest, ali, dodaje, kad tad doći će i to na dnevni red.

Autor: